Veilig op kamers

Op kamers en studentenwoningen

Jij zorgt toch ook voor een (brand)veilig studentenhuis?

Naast colleges, borrels en huisfeesten is brandveiligheid misschien niet het eerste waar je aan denkt tijdens je studententijd. Toch kan er ook in jouw huis brand uitbreken, met alle nare gevolgen van dien. Gelukkig kan jij, samen met je huisgenoten, veel zelf doen om de brandveiligheid te vergroten. Op deze pagina geven we je enkele makkelijke tips die je vandaag nog kan toepassen! 

Verantwoordelijkheden verhuurder en huurder 

Brandveiligheid van een studentenhuis bestaat eigenlijk uit twee verantwoordelijken: de verhuurder en de studenten in de woning. De verhuurder moet zorgen dat de woning ‘kaal’ brandveilig is. Dit betekent dat er rookmelders in de gezamenlijke ruimtes, in elke wooneenheid en in de gangen en het trappenhuis moeten hangen, er moeten op elke verdieping en in gezamenlijke ruimtes (gecontroleerde) blusmaterialen zijn en er zijn bepaalde bouwtechnische eisen waar de woning aan moet voldoen. Deuren in de vluchtroute moeten makkelijk en snel te openen zijn. Gebruik maken van losse sleutels kan, maar deze zijn in panieksituaties vaak zoek. Sloten met een vaste draaiknop of panieksluiting hebben de voorkeur. Loop zelf eens een rondje door je huis: komt je huisbaas alle verplichtingen na? Zo niet, spreek hem hier dan op aan. Als student ben je vervolgens verantwoordelijk voor hoe je met de woning omgaat. Zijn bijvoorbeeld de vluchtwegen vrij, de branddeuren dicht en zijn de blusmaterialen toegankelijk?

Gesloten binnendeuren houden de rook even tegen, waardoor je meer kans hebt om te vluchten

Voorkom brand

  • Blijf bij je pan als je kookt, bakt of frituurt
  • Maak de filters van je wasdroger regelmatig schoon
  • Gebruik zoveel mogelijk de originele oplader voor je apparaten
  • Rook nooit in bed

Is er toch brand?

  • Dek vlam-in-de-pan altijd af met een passende deksel
  • Blijf kalm en waarschuw je huisgenoten
  • Houd deuren en ramen achter je gesloten
  • Blijf bij rook dicht bij de vloer
  • Ga naar de afgesproken verzamelplaats, controleer of iedereen er is en bel 112

Loop zelf eens een rondje door je huis: komt je huisbaas alle verplichtingen na? Zo niet, spreek hem hier dan op aan.

brandweer_kamers-gang- tafel afgezaagd.jpg

Speel het spel 'Heet in Huis'

Staan in jouw huis de kratjes opgestapeld voor de achterdeur? Laat je de TV ’s nachts op slaapstand en frituur jij vaak nog even na het stappen? Dit soort situaties zorgen ervoor dat er in studentenhuizen relatief vaak brand is! We snappen dat studentenhuizen niet altijd brandschoon zijn en dat het affikken van je huis een ver-van-je-bed-show is, maar zo gebeuren er ieder jaar relatief veel ongelukken in studentenhuizen, soms met dodelijke afloop. Daarentegen houden huisbazen zich ook niet altijd aan de regels voor brandveiligheid, en wat deze regels zijn is vaak onbekend bij studenten.

In de appstore kun je gratis de 'Heet in Huis' app downloaden (Apple en Android), hierin moet je de studenten laten proberen hun studentenhuis niet in de fik te laten steken.

Overbelasting

Overbelast

Zorg ervoor dat je niet teveel apparaten op je stekkerdozen aansluit. Overbelasting is een belangrijke brandoorzaak. Sluit bij voorkeur ook niet meerdere stekkerdozen op elkaar aan.

Delen