Rookmelders redden levens

De hele maand oktober staat in het teken van brandpreventie. De 25 veiligheidsregio’s werken dan samen met de Nederlandse Brandwonden Stichting en Brandweer Nederland aan de campagne ‘Rookmelders redden levens!’

"Geen rookmelder in huis? 72% van de Twentse huishoudens heeft wel een rookmelder.
Waarom jij nog niet? Schaf hem vandaag nog aan, want rookmelders redden levens!" 
Een brand kan zich razendsnel ontwikkelen, de giftige rook die bij brand vrijkomt is dodelijk. Die levensgevaarlijke situatie kan al binnen vier minuten ontstaan. Tijdige ontdekking van brand door een rookmelder is letterlijk van levensbelang, want die paar minuten is niks als je samen met je gezin veilig buiten moet zien te komen. Zeker als je ligt te slapen is een rookmelder echt het enige dat je waarschuwt bij brand en je tijd geeft om te vluchten. Ook in Twente zien we bij woningbranden nog te vaak dat er geen rookmelder aanwezig is.

Rookmelder verplicht
Per 1 juli 2022 wordt het voor alle woningen in Nederland verplicht op elke etage in de gang of hal een rookmelder te plaatsen. Stephan Wevers, commandant van Brandweer Twente: “Een mooie ontwikkeling, maar wat mij betreft plaats je hem nu al. Niet omdat het verplicht is, maar omdat je je gezin veilig wilt hebben.”  

Oktober campagnemaand
In de hele maand oktober besteden we extra aandacht aan brandpreventie. We richten ons daarbij op het belang van het hebben van een goed werkende rookmelder. Deze campagne vindt vanwege corona vooral online plaats. Dus check vooral onze social media kanalen (Facebook, Instagram, LinkedIn) om meer te weten te komen over de rookmelder. En schaf ze vooral aan!

Brandweerman Richard in winkels
In Twente kun je in winkels waar rookmelders verkocht worden, toch een brandweerman tegenkomen. We hebben van brandweervlogger Richard uit de regio Midden-West Brabant, een levensechte display laten maken. Personeel van deze winkels krijgt een cursus van de brandweer over de rookmelder. Zo kunnen zij hun klanten voorzien van goed advies. Meer informatie over de rookmelder vind je ook hier.
Rookmelder winnen?
Ook wij willen graag dat iedere woning is voorzien van een rookmelder. Om hier een steentje aan bij te dragen, geven we 50 rookmelders weg. Check hiervoor het kader aan de rechterzijde van deze pagina of klik hier. Meedoen is heel eenvoudig.

 

Delen