
Natuurbranden; open vuur in de natuur
Van een klein vuurtje tot een allesverwoestende brand
Een brandje in het bos, op de hei of in de duinen kan al snel uit de hand lopen. Natuurbranden zijn grillig en moeilijk te bestrijden. Vuur kan zich razendsnel verspreiden via kruinen van bomen en kan heel onverwachts op de grond opduiken. Het grootste gevaar voor mensen is dat ze door het vuur ingesloten raken en niet meer weg kunnen komen. Is er brand in de natuur en weet je niet welke kant je uit moet? Loop dan niet voor de brand uit of in de richting van de brand, maar haaks op de richting waar de brand vandaan komt. Komt de brand uit het zuiden, loop dan niet richting het noorden, maar richting het oosten of westen. De kans dat de brand je inhaalt of insluit, is dan het kleinst.






En als er toch brand in de natuur is
- Blijf kalm
- Bel 112 en geef je locatie door
- Probeer de brand niet zelf te blussen
- Loop niet voor de brand uit of in de richting van de brand, maar haaks op de richting waar de brand vandaan komt
- Een veilige plaats bij een natuurbrand is de openbare weg of bebouwde kom
Natuurbranden in twee-fasen systeem
Eenvoudig en duidelijk.
Fase ‘regulier risico’ (1) is zoals altijd; wees voorzichtig met vuur in de natuur.
Zodra een gebied in fase ‘extra alert’ (2) zit (voormalige kleuren oranje en rood), voeren hulpdiensten en natuurbeheerders extra controles uit.
In deze fase (maar eigenlijk altijd) vragen we inwoners en recreanten extra alert te zijn op het ontstaan van brand. En de brand(stichting) zo snel mogelijk te melden via het alarmnummer 1-1-2."
Natuurbrandrisico
Beperk de kans op een natuurbrand
Bekijk deze infograpic en weet hoe jij een natuurbrand kunt voorkomen en wat je moet doen als er toch brand is

Voorkom natuurbrand: wat kun je doen?
- Rook liever niet in het natuurgebied. Doe je het toch, maak je sigaret dan zorgvuldig uit voordat je hem weggooit. Let op of er misschien een rookverbod geldt.
- Gooi afval in de daarvoor bestemde afvalbakken. Als dat niet kan, neem het afval mee en gooi het thuis weg. Een stukje glas waar de zon op schijnt kan namelijk brand veroorzaken.
- Ga je barbecueën, maak je een kampvuur of heb je een vuurkorf aan staan? Houd je dan aan de regels die in het gebied gelden.
- Let op waar je de auto neerzet. De katalysator, die vaak aan de onderkant zit, wordt erg heet. Als je de auto in droog, hoog gras wegzet, kan dat daardoor in brand vliegen.
- Parkeer niet op bospaden; brandweervoertuigen moeten altijd vrij baan hebben.
Voorkom natuurbrand
Tips om brandgevaar te verkleinen

Specialisme Natuurbrand-beheersing
Natuurbranden zijn complex en zeer divers door de afwisselende vegetatie. Ze hebben ontzettend veel impact, zeker in een dichtbevolkt land als Nederland.
