Brandweerrijschool

Brandweerchauffeurs moeten goed getraind zijn om vloeiend en voorspelbaar door het verkeer te rijden. Om onder stressvolle omstandigheden goed te kunnen rijden is training nodig. Daarom is er een nieuw vakbekwaamheidsprogramma voor chauffeurs: de Brandweerrijschool.

Een onderdeel van het programma is de praktijkles, waarin de chauffeur oefent op het rijden met sirene en zwaailichten. De praktijklessen zijn in Enschede, Hengelo en Almelo. Het kan dus voorkomen dat er een brandweerauto voorbij komt met sirenes en zwaailichten, terwijl er geen incident is.

Chauffeur Mike Pellewever vertelt
“Als mijn pieper gaat en ik stap achter het stuur van de tankautospuit, focus ik me compleet op één taak: mijn collega’s veilig en snel naar de plaats van het incident brengen. Die veiligheid creëer ik door zo vloeiend en voorspelbaar mogelijk te rijden. Het is geweldig als ik achteraf van collega’s terugkrijg dat ze een goede rit hebben gehad. Dáár doe je het voor."

"Natuurlijk zit er verschil tussen de chauffeurs die al jaren ervaring hebben en de chauffeurs zoals ik, die nog maar pas hun diploma Brandweerchauffeur hebben behaald. Eén van de verschillen is, dat ik als onderdeel van mijn rijopleiding met Prio 1 mocht oefenen op de openbare weg. Ik denk dat het ontvangen van feedback van een ervaren rijinstructeur - die dagelijks ervaring heeft met rijden met optische en geluidssignalen - een grote invloed heeft op mijn huidige rijstijl. Super dus dat een jaarlijkse rijrit onderdeel is van de bijscholing van de Brandweerrijschool.”

Wat moet je doen bij sirene en zwaailichten
Je kunt niet zien wanneer een chauffeur aan het oefenen is of daadwerkelijk onderweg is naar een incident. Daarom is het belangrijk om altijd op de juiste manier te reageren als er een brandweerauto (of ander hulpverleningsvoertuig) met sirene en zwaailichten aankomt.

  • Blijf kalm en rustig
  • Laat de brandweerauto zoveel mogelijk zelf zijn weg zoeken
  • Kijk naar de mogelijkheden om ruimte te maken, wijk alleen uit als het kan
  • Rijd je op een rotonde? Blijf dan op de rotonde rijden tot de brandweerauto de rotonde heeft verlaten
  • Kies wat je gaat doen en blijf bij die keuze
  • Overtreed geen verkeersregels (rijd niet door rood of ga niet harder rijden)

Meer informatie en advies vind je op www.zwaailichtensirene.nl

Het programma van de Brandweerrijschool
Als brandweerchauffeur heb je één doel: met het brandweervoertuig verantwoord en veilig aankomen op de plaats van het incident. Om de kennis en kunde bij te houden is bijscholing erg belangrijk. De Brandweerrijschool is een initiatief van zes veiligheidsregio’s uit District Oost, samen met Brandweeropleidingen BOGO. Het programma duurt vier jaar en in dat programma wordt jaarlijks getoetst op actuele wet- en regelgeving. Een ander belangrijk onderdeel is de jaarlijkse praktijkles. Tenslotte worden situaties die in de praktijk moeilijk te trainen zijn, met behulp van een rijsimulator geoefend.

Veiligheid creëer ik door vloeiend en voorspelbaar te rijden

  • Mike Pellewever Mike Pellewever
BRANDWEERAUTO.jpg

Delen