Veilig stoken

Het wordt steeds kouder! De kachels gaan weer aan en we doen van alles om de warmte binnen te houden. Logisch! Alleen hoe verwarm je je woning eigenlijk op een slimme, gezonde en (brand)veilige manier? Dit zijn onze belangrijkste tips! Zo kom je veilig en warm de winter door!

Wist je dat schoorsteenbrand de meestvoorkomende brand in jouw regio is? Voorkom dat een schoorsteenbrand jou overkomt!

Met onze tips stook je veilig:

  • Laat je schoorsteen vegen door een erkend schoorsteenveger
  • Hang een CO- en rookmelder op in ruimte waar je stookt
  • Gebruik schoon en droog hout
  • Stook volgens de Zwitserse stookmethode
  • Ventileer je woning

Tip 1 – Laat je schoorsteen vegen door een erkend schoorsteenveger

In deze tijd van het jaar neemt het aantal schoorsteenbranden toe. Door minimaal jaarlijks je schoorsteen te laten vegen help je een schoorsteenbrand te voorkomen. Laat daarom voordat het stookseizoen begint je schoorsteenkanaal vegen door een erkend schoorsteenveger. Stook je veelvuldig? Nodig de schoorsteenveger middenin het seizoen nog een keer uit. Vind jouw match op schoorsteenveger.nl of bel direct je eigen schoorsteenveger.

Tip 2 – Koop een CO- en rookmelder

Plaats een CO-melder aan het plafond in ruimtes waar een kachel of haard staat of een CV-ketel hangt. Bij verbranding van brandstoffen zoals hout, olie of gas kan namelijk CO (koolmonoxide) vrij komen. Komt er een gevaarlijke hoeveelheid CO vrij, dan wil jij op tijd gewaarschuwd worden.

Heb jij al een CO-melder in huis hangen? Super! Steeds meer Nederlanders hebben CO-melders in huis. En dat is niet voor niets. Koolmonoxide wordt ook wel dé sluipmoordenaar genoemd, want je ruikt en ziet het niet. Maar wanneer je het inademt kan het ernstige lichamelijke gevolgen hebben.

Wil je ook andere ruimtes in je woning voorzien van CO-melders? Heel verstandig. Hang ze dan op ademhoogte aan de muur. En als je dan toch bezig bent… je maakt je huis nog veiliger met rookmelders op iedere verdieping (sinds 1 juli 2022 wettelijk verplicht en een hele kleine moeite).

Tip 3 – Gebruik schoon en droog hout

Brand in de schoorsteen kan ontstaan door het gebruiken van verkeerd stookmateriaal, zoals (inpak)papier, stukjes spaanplaat, triplex of kranten. Ook geschilderd of behandeld hout is niet geschikt. Heel gevaarlijk, want hierdoor kan in korte tijd een hevige vlam ontstaan. Kies daarom altijd voor droog en onbehandeld hout of pellets. Hout dat minimaal twee jaar is gedroogd brandt het beste en is schoner voor het milieu en jouw haard.

Tip 4 – Stook volgens de Zwitserse stookmethode

Luchtig stapelen, wat? Luchtig stoken, ook wel de Zwitserse stookmethode genoemd, is de veiligste manier van stoken. Het werkt zo: stapel het hout van dik naar dun en kruislings en gebruik aanmaakblokjes onder de hoogste laag. Steek het hout van bovenaf aan.

Tip 5 – Ventileer je woning

Zet het raam op een kier of ventilatieroosters open als je gaat stoken. Het voelt misschien tegenstrijdig, want je wilt juist graag de warmte in je woning houden. Maar door te ventileren zorg je voor minder vocht in huis en daardoor warmt je woning sneller op. Ook voorkom je op deze manier koolmonoxidevergiftiging.

Stookwijzer

Het stoken van een vuurtje is natuurlijk gezellig, maar het kan ook overlast geven voor je buren. Check daarom voordat je gaat stoken eerst even de Stookwijzer of meld je aan voor het Stookalert. Het stookalert wordt afgegeven door het RIVM bij ongunstige weersomstandigheden. Dit helpt gezondheidsklachten bij mensen in je omgeving voorkomen!

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box