Twente

Veilig en warm de winter door

Het is winter! De kachels gaan aan en we doen van alles om de warmte binnen te houden. Logisch! Hoe verwarm je je woning eigenlijk op een slimme, gezonde en (brand)veilige manier? Dit zijn onze belangrijkste tips. Zo kom je veilig en warm de winter door!

Onze tips

Tip 1 – Ventileer je woning goed

Zet het raam op een kier of ventilatieroosters open. Het voelt misschien tegenstrijdig, want je wilt juist graag de warmte in je woning houden. Maar door te ventileren zorg je juist voor minder vocht in huis en daardoor warmt je woning sneller op. Ook voorkom je op deze manier koolmonoxidevergiftiging. Ventileren is dus goed voor de energierekening en voor je gezondheid. Wil je warmte binnenhouden? Isoleer je woning, sluit binnendeuren en plak tochtstrips.

Tip 2 – Koop een CO-melder

Plaats een CO-melder aan het plafond in ruimtes waar een kachel of haard staat of een cv-ketel hangt. Bij verbranding van brandstoffen zoals hout, olie of gas kan namelijk CO (koolmonoxide) vrij komen. Komt er een gevaarlijke hoeveelheid CO vrij, dan wil jij op tijd gewaarschuwd worden.

Heb jij al een CO-melder in huis hangen? Super! Steeds meer Nederlanders hebben CO-melders in huis. En dat is niet voor niets. Koolmonoxide wordt ook wel dé sluipmoordenaar genoemd, want je ruikt en ziet het niet. Maar wanneer je het inademt kan het ernstige lichamelijke gevolgen hebben.

Wil je ook andere ruimtes in je woning voorzien van CO-melders. Heel verstandig. Hang ze hier op ademhoogte aan de muur. En als je dan toch bezig bent… je maakt je huis nog veiliger met
rookmelders op iedere verdieping.

Bezoek de pagina Ontdek hoeveel CO-melders jij nodig hebt

Tip 3 – Veilig stoken

Stook jij je huis warm met een open haard, pellet-, gas- of oliekachel Dan zijn deze simpele adviezen speciaal voor jou:

  • Zorg voor voldoende vrije ruimte rond de kachel of haard;
  • Laat voordat het stookseizoen begint je schoorsteenkanaal vegen door een deskundige. Stook je veelvuldig? Nodig de schoorsteenveger middenin het seizoen nog een keer uit!;
  • Stook alleen met schoon hout dat minimaal twee jaar is gedroogd;
  • Ontsteek het hout volgens de Zwitserse stookmethode;
  • Vloeibare stof bijvullen? Wacht tot de kachel helemaal is afgekoeld.

Bezoek de pagina Voorkom een schoorsteenbrand

Wist je dat je het beste tweejaarlijks onderhoud aan je cv-ketel kunt laten doen door een erkend installateur? Hierdoor functioneert je cv-ketel beter, geeft het meer warmte af en stook je zuiniger. Goed voor de energierekening dus!

Let op: vanaf 1 april 2023 mogen alleen bedrijven met een CO-vrij certificaat aan jouw gasverbrandingsinstallatie werken.

Bezoek de pagina Door wie laat jij je ketel onderhouden?

Fabel of feit: bloempotkachels werken als verwarming

Fabel! De bloempotkachel is geen serieuze, alternatieve manier van verwarmen. De bloempot doet namelijk niks om de warmte die de waxinelichtjes afgeven verder te vergroten; er ontstaat dus niet méér warmte. Dus beter niet doen. Een dikke trui is een stuk warmer én veiliger!

Stel een vraag