Wat te doen bij rook?

Er is een incident bij jou in de buurt en er komt rook vrij. Weet jij wat je moet doen bij rook? Hieronder vind je de meest voorkomende vragen met antwoorden.

Er is brand in de buurt. Wat moet ik doen?

De wind kan de rookpluim ver verspreiden. Blijf uit de rook en zorg dat je geen rook inademt. Ga naar binnen, sluit uit voorzorg ramen en deuren en schakel indien mogelijk het ventilatiesysteem uit, ook in de auto. Help mensen in je omgeving om ook uit de rook te blijven. Volg de media en eventueel de sociale media van de hulpdiensten voor meer informatie.

Ik ben niet thuis en de ramen zijn open. Hoe erg is dat?

Na een brand kan binnenshuis lange tijd een hinderlijke geur van rook hangen. Daarbij kan ook irritatie van ogen, neus en keel optreden. Goed ventileren is een oplossing. Op advies van je verzekeringsmaatschappij kun je een specialistisch bedrijf inschakelen om de woning te reinigen.

Is alle rook schadelijk?

Alle rook is schadelijk en niet gezond. Het is altijd raadzaam zo weinig mogelijk rook in te ademen. Maar als het een keer toch gebeurt, blijft dit meestal zonder ernstige gevolgen. De gezondheidseffecten van rook hangen vooral af van de hoeveelheid rook die je binnen krijgt. Niet van de samenstelling van de stoffen.

Wat zijn de gezondheidsrisico's en -effecten van rook?

Het gezondheidsrisico hangt vooral af van de hoeveelheid rook die je binnenkrijgt. Als je rook inademt, kunt je last krijgen van prikkende ogen, neus en luchtwegen. Ook kun je tranende ogen krijgen en beginnen hoesten. Bij gevoelige luchtwegen kan je zelfs last krijgen van benauwdheid of piepende ademhaling. De effecten hangen af van de hoeveelheid rook en de duur van de blootstelling. Hoe meer en hoe langer je rook inademt, hoe sterker de klachten kunnen worden. Raadpleeg bij twijfel je huisarts.

Blijf uit de rook

In 93% van de gevallen komt de brand niet verder dan waar die is ontstaan. De rook kan natuurlijk wel voor veel schade zorgen. De meeste slachtoffers bij brand vallen zelfs door de rook. Sluit ’s nachts je deuren zodat rook zich bij brand niet kan verspreiden. Alle rook is giftig! Lees er alles over en ... blijf uit de rook!

Delen