Woningen ontruimd bij grote brand winkel in Borne

  • Borne
  • 17 december 2020

Vanmorgen vroeg is de brandweer gealarmeerd voor een brand in een winkel aan de Grotestraat in Borne. Door de meldkamer is vrijwel direct opgeschaald naar grote brand, later GRIP 1. Bij aankomst trof de brandweer een felle en hevige uitslaande brand aan in een winkelpand. De brand dreigde over te slaan naar een naastgelegen winkel en bovengelegen woningen. De bewoners van deze woningen zijn direct in veiligheid gebracht. Zij zijn voor een korte periode opgevangen in nabijgelegen supermarkten. Bij de brand is veel rook vrijgekomen. De brandweer heeft daarom geadviseerd ramen en deuren te sluiten en uit de rook te blijven.

In de vroege ochtend van donderdag 17 december is brand ontstaan in een winkel aan de Grotestraat in Borne. De brandweer heeft de brand direct opgeschaald naar grote brand. Bij aankomst trof de brandweer een felle en hevige uitslaande brand aan. De bewoonster van een woning boven de winkel heeft zichzelf in veiligheid kunnen brengen. De brandweer heeft ingezet om overslag naar naastgelegen woningen en supermarkt te voorkomen.

De brand ging gepaard met flinke rookontwikkeling. De brandweer heeft daarom meerdere keren geadviseerd ramen en deuren te sluiten en uit de rook te blijven. Er zijn metingen in de rook verricht. Hierbij zijn geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen gemeten.

Uit voorzorg zijn alle naastgelegen woningen direct ontruimd. Ongeveer 20 bewoners zijn opgevangen in nabijgelegen supermarkten. Uit voorzorg is een ambulance opgeroepen om de bewoners na te kijken. Bij de brand is niemand gewond geraakt.

De brandweer heeft voorkomen dat de brand zich verder heeft kunnen uitbreiden naar naastgelegen winkels en woningen. De winkel waar brand is ontstaan kan als verloren worden beschouwd. Ongeveer een 1 ½ uur na het uitbreken van de brand is het sein brandmeester gegeven. De naastgelegen woningen worden nog gecontroleerd op koolmonoxide alvorens deze weer worden vrijgegeven. De brandweer is nog geruime tijd bezig met nabluswerkzaamheden. Hoe de brand is ontstaan is onbekend.

Tankautospuiten uit de kazernes Borne, Hengelo, Delden en ondersteunende eenheden hebben de brand bestreden.

Delen