Brandveilig leven 2020

Kleuters voorlezen uit eigen prentenboek

  • Nederland
  • 22 januari 2020

Al jaren lezen medewerkers van Brandweer Twente tijdens de Nationale Voorleesdagen voor aan peuters en kleuters. Vorig jaar hadden wij het doel om op bijna alle basisscholen in Twente voor te lezen. In de zoektocht naar een geschikt boek, bleek dat het boek met de juiste boodschap niet bestond. Daarom besloten wij om zelf een boek te schrijven. Dit resulteerde in het verhaal ‘Oei de taart’. Met het boek willen wij Twente twee doelen bereiken: het ontwikkelen van taalgevoel bij de kinderen en het samen werken aan een brandveilig generatie.

Ruim 125 medewerkers van Brandweer Twente hebben vorig jaar op 240 (van de 280) basisscholen tijdens de Nationale Voorleesdagen met veel passie voorgelezen uit het prentenboek ‘Oei, de taart!’. De 12.500 kleuters luisterden aandachtig naar het spannende verhaal over kleuter Fleur die haar verjaardag wil vieren. Helaas verbrandt de taart in de oven. Bijna ontstaat er een brand, waardoor de brandweer bij Fleur thuis komt. Uiteindelijk loopt alles gelukkig goed af.

Voorleesdagen 2020
Ook dit jaar lezen onze brandweermensen bij diverse scholen voor. De Nationale Voorleesdagen zijn voor ons een uitgelezen kans om na het voorlezen met de kinderen na te praten over brandveiligheid. Hangt er thuis een rookmelder? Welk nummer bel je in geval van nood? Daarna konden de kinderen vragen stellen aan de brandweer en mochten ze het brandweerpak en de helm bekijken. Een super leuke gebeurtenis voor de kleuters. Om niet alleen de kinderen, maar ook familie bij het project te betrekken krijgen de kinderen een flyer mee naar huis. Daarop staat een kleurplaat, maar ook tips voor de ouders en ansichtkaarten voor opa en oma. 

Nieuwsgierig geworden en op zoek naar meer informatie?

www.loketbrandveiligleven.nl

Myrthe Grob
m.grob@brandweertwente.nl 


Bovenstaand project komt uit het boekje 'Brandveilig leven 2018', waarin de inzendingen voor de Verkiezing Gouden Rookmelder 2018 zijn verzameld. Stuk voor stuk projecten die een belangrijke bijdrage leveren aan de Brandveilig Leven activiteiten in Nederland. Daar mogen we met elkaar trots op zijn.

 

Delen