Wervingscampagne brandweervrijwilligers van start

 • Hengelo
 • 31 januari 2019

Wil jij graag een bijdrage leveren aan een veiligere samenleving en wil je hier graag tijd voor vrijmaken? Dan biedt Brandweer Twente jou betrokken collega’s, actie en voldoening.

WIJ ZOEKEN BRANDWEERVRIJWILLIGERS!

Wij hebben voor de volgende kazernes ruimte voor nieuwe en gepassioneerde vrijwilligers:
Almelo, Boekelo, Borne, De Lutte, Delden, Den Ham, Diepenheim, Enter, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo Centrum, Hengelo Noord, Holten, Losser, Nijverdal, Ootmarsum, Tubbergen, Vroomshoop, Weerselo en Wierden.

“Het samenwerken met je collega’s en je samen 100% inzetten
voor de inwoners van Twente maakt het brandweervak
verantwoordelijk en dankbaar”

 

 

Wervingscampagne brandweervrijwilligers van start

Vooral mensen die overdag beschikbaar zijn om uit te rukken, nodigen wij van harte uit te solliciteren. Dat kan doordat je van je werkgever overdag weg mag voor een uitruk, of doordat je een werkrooster hebt waarbij je regelmatig overdag vrij en beschikbaar bent voor de brandweer.

 • Voor de kazernes Almelo en Hengelo Centrum geldt het kazerneringsprincipe; hierbij verblijf je tijdens een dienst in de avond/nacht of in het weekend op de kazerne. Je hoeft hierbij niet in de omgeving van de kazerne te wonen en te werken, wel moet het voor je mogelijk zijn om de kazernediensten in een rooster mee te draaien.
 • Voor de overige kazernes is het vrije instroom principe van toepassing; hierbij kun je binnen enkele minuten na alarmering op de kazerne zijn voor een uitruk.
 • Voor de kazernes Almelo en Hengelo Centrum zijn wij, naast de functie voor manschap, ook op zoek naar vrijwilligers die de duikersrol willen vervullen. Indien je hier interesse voor hebt, vermeld dit dan in je motivatie.

Wat ga je doen
Wij richten ons op het voorkomen, beperken of bestrijden van gevaren. Hierbij komen onze brandweermannen en -vrouwen niet alleen bij brand in actie, maar bijvoorbeeld ook bij ernstige verkeersongevallen, stormschade, een auto te water of een incident met gevaarlijke stoffen. Door de intensieve samenwerking met brandweercollega’s creëer je een hechte band met elkaar. Het geeft voldoening dat je met je optreden menselijk leed kan helpen beperken en soms letterlijk levens kan redden. Je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling en draagt bij aan een veiligere samenleving.

Wat vragen we van jou

 • Je bent 18 jaar of ouder
 • Omdat het werk veel tijd en inzet kost, vragen wij een grote motivatie
 • Je hebt een goede gezondheid en conditie
 • Samenwerken doe je van nature, je kunt werken in teamverband en beweegt je makkelijk tussen je collega’s, waarbij je initiatief durft te tonen en doelbewust handelt
 • In stressvolle situaties weet jij je hoofd koel te houden
 • Je kan de brandweerkazerne in de buurt van je woon- en/of werkadres binnen enkele minuten na alarmering bereiken, bij voorkeur ook overdag. Dit geldt niet voor Almelo en Hengelo Centrum, waar we van je verwachten dat je in verband met kazernering in een rooster mee kunt draaien.

Het woord 'vrijwilliger' wil overigens niet zeggen dat het vrijblijvend is: Wij verwachten van je dat je zoveel als mogelijk opkomt bij een alarmering, de vakopleiding Manschap A volgt en dat je aanwezig bent op de wekelijkse oefenavonden.  

Wat hebben wij voor jou
Voor jouw enthousiasme en inzet krijg je veel terug; actie, voldoening, persoonlijke ontwikkeling, betrokken collega’s en dankbare burgers.

Voordat je als brandweervrijwilliger aan de slag kan, ga je de opleiding Manschap A volgen. De avondopleiding hiervan duurt circa 2 jaar, de dagopleiding circa 1 jaar. De opleiding bestaat afgewisseld uit  theorie en praktijk en wordt betaald door Veiligheidsregio Twente. Je ontvangt een financiële vergoeding voor zowel opleidings-, oefen- als uitrukuren. Daarnaast ontvang je een vaste jaarvergoeding.

Meer weten?
Meer informatie over deze functie kun je krijgen bij de lokale kazernecoördinator. Kijk op de pagina 'kazernes' voor contactgegevens van de kazernes. Of check de rechterzijde van deze pagina. Hier staat onder andere een informatiebrochure, onze wervingsfilm en onze organisatiefilm.

Meer informatie over de procedure kun je verkrijgen bij Saskia Bongaerts, consulent P&O op telefoonnummer 053-4876601 of via s.Bongaerts@regiotwente.nl.

Brandweer Twente is onderdeel van Veiligheidsregio Twente. Samen met hulpdiensten en gemeenten werken we aan een veilig Twente.

Sollicitatie
Je kunt tot en met 17 maart 2019 solliciteren op deze functie door het sollicitatieformulier in te vullen. De sollicitatiegesprekken vinden plaats tussen 8 en 12 april 2019. We vragen je daar alvast rekening mee te houden. Een selectiedag maakt onderdeel uit van de sollicitatieprocedure en vindt plaats op 10 of 11 mei 2019.

Vrijwilliger worden

Je hebt interesse om vrijwilliger te worden bij Brandweer Twente. Wat houdt het brandweervak nu eigenlijk in? Hoe word ik vrijwilliger? Wat wordt van mij verwacht en wat mag ik van Brandweer Twente verwachten?
Duiken John.jpg

Delen