Speurneus speurtocht in twee Twentse musea

  • Hengelo
  • 14 oktober 2019

In de herfstvakantie organiseert de brandweer een speurtocht in De Museumfabriek in Enschede en in Oyfo Techniekmuseum in Hengelo. Kinderen worden in de musea uitgedaagd om zelf op zoek te gaan naar oorzaken van brand. Tijdens de Nationale Brandpreventieweken in oktober vraagt de brandweer jaarlijks extra aandacht voor brandpreventie.

Speurtocht Museumfabriek Enschede:
zaterdag 19 - vrijdag 25 oktober

Speurtocht Oyfo Hengelo:
zondag 20 - zaterdag 26 oktober

Landelijk ziet de brandweer een toename van woningbranden door oplaadbare apparaten, zoals telefoon, tablets of laptops en door het opladen van bijvoorbeeld hoverboards en elektrische steps. Samen met kinderen (9 – 12 jaar) richt de brandweer zich in de maand oktober op het bevorderen van kennis en inzicht in hoe deze branden ontstaan. “Met deze kennis kunnen kinderen zélf brand voorkomen en zo werken we samen aan een brandveilige generatie”, aldus Judith Vennegoor, teamleider Brandveilig Leven van Brandweer Twente.

Opening speurtocht
Bij de Museumfabriek in Enschede openen Wethouder Arjan Kampman, museumdirecteur Arnoud Odding en plaatsvervangend brandweercommandant Ron de Wit zaterdag 19 oktober om 11.00 uur de speurtocht.

Op zondag 20 oktober om 13.30 uur openen burgemeester Sander Schelberg, museumdirecteur Lous Kerkhof en brandweercommandant Stephan Wevers de speurtocht in Oyfo Techniekmuseum in Hengelo. Om 14.00 uur verzorgt het droneteam van de brandweer een lezing voor de kinderen (en hun ouders) over Argus, de drone van Brandweer Twente.

Speurtocht in musea
Tijdens de Brandpreventieweken daagt de brandweer kinderen uit om te speuren naar de oorzaken van brand. Zo leren zij risico’s herkennen en leren ze hoe ze brand kunnen voorkomen. Juist kinderen in deze leeftijd (bijna 80%) maken actief gebruik van oplaadbare apparatuur. Maar nog niet de helft is op de hoogte van de risico’s van foutief opladen van bijvoorbeeld een mobieltje.

In de herfstvakantie van 19 t/m 26 oktober kunnen kinderen in De Museumfabriek in Enschede en Oyfo Techniekmuseum in Hengelo meedoen aan een brandweerspeurtocht om te ontdekken hoe brand veroorzaakt wordt. Ook kunnen ze zelf brandproefjes doen, op de foto met de brandweer en zijn er leuke prijzen te winnen.

Klik hier voor meer informatie over de speurneuzenactie...

 

Delen