Onrustige jaarwisseling in Twente

  • Hengelo
  • 01 januari 2019

De jaarwisseling verliep voor Brandweer Twente iets drukker dan voorgaand jaar, met een aantal bijzonderheden. De brandweer is in totaal 107 keer gealarmeerd. In bijna alle gevallen ging het om kleine incidenten, zoals container- en afvalbrandjes. Maar er was ook sprake van wat grotere incidenten, zoals een zeer grote brand in Almelo en een aantal schuurbranden. Er is in Twente geen sprake geweest van (verbaal) geweld tegen brandweermedewerkers.

Het aantal incidenten is licht gestegen ten opzichte van vorig jaar, toen de brandweer 92 keer uit moest rukken. Hierbij ging het voornamelijk om afval- en containerbrandjes.

Oudejaarsdag
Brandweer Twente is op oudejaarsdag vanuit verschillende kazernes in totaal 66 keer gealarmeerd voor een incident. Dit is een lichte stijging ten opzichte van de vorige jaarwisseling, toen de brandweer 58 keer werd gealarmeerd op oudejaarsdag.

Nieuwjaarsnacht
Na middernacht tot 08.00 uur in de ochtend moest de brandweer 41 keer in actie komen. Dit aantal is nagenoeg gelijk aan vorig jaar toen de brandweer 42 keer moest uitrukken. Vooral in de vroege ochtend van het nieuwe jaar was het drukker.

Bijzonderheden
Rond 21.45 uur op oudejaarsdag is de brandweer gealarmeerd voor een brand in een bedrijfsgebouw op Bedrijvenpark Twente in Almelo. Deze brand is opgeschaald naar zeer grote brand. Vier blusvoertuigen en een hoogwerker hebben deze brand bestreden. Na een uur is het sein brand meester gegeven. De brand is beperkt gebleven tot één ruimte.

Bijzonder waren het aantal schuurbranden, waarbij twee blusvoertuigen zijn ingezet. Oudjaarsavond heeft brand gewoed in een schuur van 20x10 meter in Lattrop-Breckelenkamp, waarbij de brandweer de helft heeft kunnen besparen. In Nijverdal, Almelo en twee keer in Enschede hebben schuren nabij woningen vlam gevat. Bij alle incidenten zijn geen gewonden gevallen. Ook is de oorzaak van deze incidenten niet bekend.

Agressie
In Twente is er dit jaar geen agressie tegen brandweermensen geweest.

Delen