Nationale brandweerherdenking

  • Enschede
  • 14 juni 2019

Op zaterdag 15 juni vindt de nationale brandweerherdenking plaats bij het brandweermonument in Arnhem. Daar komen brandweermensen bijeen om de dankbaarheid uit te spreken voor de toewijding van alle brandweermannen- en vrouwen aan onze samenleving. In heel Nederland staan brandweerkorpsen stil bij de omgekomen collega’s. Ook in Twente. We willen laten zien dat we onze collega’s herdenken en aandacht vragen voor de risico’s van het vak. Daarom worden bij de kazernes de vlaggen half stok gehangen en op een aantal kazernes wordt om 13.00 uur het water-ereteken gemaakt.

Het water-ereteken
Naast het Nationaal Brandweermonument is ook een water-ereteken ontwikkeld. Het ereteken wordt gevormd door twee brandweerspuiten die in een bepaalde opstelling een ereboog van water maken.
De stralen ontmoeten elkaar in het midden op tien meter hoogte. Ze vormen een ereboog die precies een minuut duurt. De waterstralen zijn zo geplaatst, dat op zonnige dagen een regenboog verschijnt. Voor de uitvoering van het water-ereteken is een tankautospuit met zes manschappen nodig. Op een aantal kazernes, bijvoorbeeld in Almelo, Hengelo en Enschede, zal het ereteken in de omgeving van de brandweerkazerne gemaakt worden.

Wil jij ook herdenken?
Iedere derde zaterdag in juni staan we stil bij onze brandweercollega's die omkwamen tijdens de uitoefening van het vak. Wil jij hen ook herdenken? Vervang dan op die zaterdag je profielfoto door het zwarte brandweerlogo. #HerdenkingBrandweer

Delen