Kazerne uitgelicht: Den Ham

  • Den Ham
  • 12 juli 2019

De kazerne in Den Ham heeft op jaarbasis ongeveer 60 uitrukken, met plussen en minnen naar boven en beneden. Het is een Twentse brandweerkazerne die volledig bemenst is door vrijwilligers. Trotse kazernecoördinator is Bertil Kampherbeek. 

Het incident dat het meest bijgebleven is, is toen ze opgeroepen werden voor vijf stieren van een jaar oud in een kelder. Ze waren er al vaker geweest, maar deze keer moesten ze in een andere stal zijn. Het was een oude lage stal en het opbouwen van de veetakel was geen optie. De houten roosters waren als een soort loopplank naar beneden geklapt. We hadden overlegd dat we de stieren met vereende mankracht via de loopplank naar boven konden trekken. De eerste vier waren er zo uit, maar daarna waren de loopplank en omgeving glibberig geworden. De laatste ging niet meer zo gemakkelijk, de stier begon het al op te geven en zijn ogen draaiden naar achter… De ploeg gaf niet op en hebben ademluchtflessen gepakt, open gedraaid zodat de volle luchtstroom in de neusopening van de stier geblazen werd. De stier hief zijn hoofd weer een kreeg een boost. Mede hierdoor zijn zij ervan overtuigd dat door hun inzet deze stier het gered heeft.

 

Hetgeen wat de kazerne in Den Ham zo uniek maakt zijn de vrijwilligers die het met elkaar maken. Als de samenwerking geolied loopt, dan is er geen speld tussen te krijgen.

Vrijwilliger worden in Den Ham?
Ook Den Ham zoekt nieuwe vrijwilligers. Meer informatie over het werven van vrijwilligers tref je hier. Solliciteren kan al via het rode blok aan de rechter zijde.

Delen