Brandweer Twente schaft nieuwe voertuigen aan voor natuurbrand

  • Enschede
  • 28 februari 2019

Woensdag 27 februari is het koopcontract ondertekend met BMT Fire & Rescue uit Oss voor de aanschaf van nieuwe natuurbrandbestrijdingsvoertuigen/tankwagens. Gekozen is voor de CCFM (Camion-Citerne Feux de Forets) met een chassis van Renault en een opbouw van het merk Gimaex. De voertuigen worden eind 2019 geleverd en de verwachting is dat ze in het eerste kwartaal van 2020 operationeel zijn.

De traditionele blusvoertuigen 4x4 zijn zware voertuigen (18 ton) en voornamelijk ingericht voor de dagelijkse brandbestrijding. In de praktijk blijken deze voertuigen te log voor in het dorp en te zwaar voor in het terrein. De CCFM-voertuigen zijn speciaal gebouwd voor off-road gebruik en zijn een stuk lichter.

Door een zeer flexibel chassis houden de wielen optimaal bodemcontact. Het voertuig is voorzien van diverse veiligheidsvoorzieningen zoals interne ademluchtvoorziening, (water)koeling van de cabine en banden en kan zonder problemen over brandende of smeulende ondergrond rijden. Het voertuig is ingericht voor vier personen en kan rijdend blussen door middel van een blusmonitor die vanuit de cabine bediend wordt.

Voertuig tevens inzetbaar als tankwagen
Brandweer Twente is het eerste korps in Nederland die dit soort voertuigen van een gerenommeerde Franse fabrikant betrekt. Doordat de CCFM is voorzien van een watertank met een inhoud van 4.000 liter water, is het voertuig ook in te zetten als kleine tankwagen. Hiermee organiseren we een toekomstbestendige brandweerzorg. De voertuigen dienen als aanvulling op de bestaande tankautospuiten (2.000 liter water) en tankwagens (16.000 liter water).

“Ik ben verheugd dat het aankooptraject van deze specialistische voertuigen zorgvuldig is gedaan. We hebben gedacht aan de specificaties waaraan het voertuig moet voldoen, hoe we het onderhoud in eigen beheer houden en denken na hoe we onze brandweermensen kunnen opleiden”, aldus Stephan Wevers, commandant Brandweer Twente.  Samen werken we aan een veilig Twente.

IMG_7538.JPG
CCFM 2.JPG

Delen