Bewoners Almelo met CO-vergiftiging naar ziekenhuis

  • Almelo
  • 19 november 2019

Twee bewoners van een woning aan het Laarwoud in Almelo zijn gisterenavond met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Beide bewoners hebben een koolmonoxide (CO) vergiftiging opgelopen. Ze maken het naar omstandigheden goed.

Maandag 18 november werd de brandweer rond 23.30 uur op verzoek van de ambulance gealarmeerd voor een CO-meting in de woning. De man des huizes was ‘onwel’ geworden en zijn vrouw dacht dat hij hartproblemen had. Het gealarmeerde ambulancepersoneel snelde naar binnen om hulp te verlenen. Binnen ging de CO-melder, die het ambulance personeel bij zich draagt, in alarm. Daarop hebben ze gelijk de brandweer gealarmeerd. Metingen wezen uit dat er een concentratie van 280 ppm CO in de woning aanwezig was.

Naar alle waarschijnlijkheid is het verwarmingsapparaat voor de heteluchtverwarming de veroorzaker van de CO- uitstoot. Dit ondanks dat de installatie onlangs nog in onderhoud was geweest. In de woning waren geen CO-melders aanwezig.

Gevaren CO
CO komt bij inademing direct in de longen terecht. Dit reuk- en geurloze gas wordt 250 keer sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof. Gevolg is dat het bloed minder zuurstof kan vervoeren naar alle vitale organen in het lichaam. Het hart en centrale zenuwstelsel reageert direct bij een verminderde toevoer van zuurstof. Bij dit soort hoge concentraties heeft CO al gauw een giftige werking op je lichaam. Dit uit zich in symptomen als hoofdpijn, misselijk, duizelig, vermoeid en versnelde hartslag.

Delen