Blog : Zeer grote brand bij afvalverwerker in Twente

  • Hengelo
  • 01 juli 2018

Berichtgeving: 2 juli, 7.30 uur

Vannacht is de brandweer doorgegaan met het bewaken van de brand bij Twence. Sinds het staken van blussing gisterenavond via de chinook is de rook sterk afgenomen. Gedurende de nacht zijn op verschillende momenten metingen verricht naar verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen in de rook. Hierbij zijn geen waarde gemeten die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Vervolg inzet
Vanaf 9.00 uur start Defensie weer met blussen met 1 chinook. Daarnaast zetten we onze drone Argus in om hotspots in kaart te brengen. In overleg met de hulpdiensten start Twence vandaag met het uit elkaar trekken van het afval, om vervolgens af te blussen en te verplaatsen.

Rook- en stankoverlast
Door de inzet van hulpdiensten en Twence zal de rook weer toenemen. Dit is een nadelig gevolg van de blussing. Doel blijft om de rook- en stankoverlast
zo snel mogelijk te beperken. Verwachting is dat de wind in de loop van de dag afdraait richting Haaksbergen.

-----

Berichtgeving: 1 juli 2018, 23.00 uur

Sinds gisteravond 30 juni woedt er bij afvalverwerker Twence aan de Boldershoekweg in Hengelo een zeer grote brand in bergen met bedrijfsafval. Hierbij komt veel rook vrij. Deze rook veroorzaakt veel stank overlast en hinder. De brandweer heeft  groot opgeschaald en is nog steeds met eenheden uit de gehele regio aanwezig om deze brand te bestrijden. Op zondag 1 juli heeft de brandweer ondersteuning gekregen van Defensie om de brand van bovenaf te blussen. Op dit moment is de brand nog niet geblust.

Zondag 1 juli
In de loop van zondagochtend is bij Defensie ondersteuning aangevraagd van de Fire Bucket Operations. Door de inzet van twee Chinook helikopters is een groot deel de brand van bovenaf geblust. Dit heeft op de bestrijding van de brand een groot effect gehad. Voor de nacht van zondag op maandag 2 juli blijft de brandweer aanwezig met blusvoertuigen. Op deze wijze wordt de brand onder controle gehouden en waar mogelijk afgeblust.

Rook en stank - overlast
Ook vanavond en vannacht blijft de rook en stank overlast. De berichtgeving blijft onveranderd en wij adviseren om bij hinder en overlast ramen en deuren gesloten te houden. Wij blijven vannacht metingen verrichten in de rook.

Vragen inwoners
Op de websites van de gemeenten Hengelo, Haaksbergen, Hof van Twente, Rijssen-Holten en Wierden zijn FAQ lijsten geplaatst waarin we antwoord geven  op meest gestelde vragen.

https://www.hengelo.nl/Welkom-in-Hengelo/Actueel/Nieuws/Veelgestelde-vragen-brand-afvalverwerker-Twence.html

Einde blog 2 juli 20.14 uur

Berichtgeving 1 juli 2018, 8.00 uur

Er woedt een zeer grote brand bij afvalverwerker Twence aan de Boldershoekweg in Hengelo. De brand is ontstaan in een grote berg afval die buiten op het eigen terrein staat. Bij de brand komt rook vrij, die helemaal richting Deventer trekt. De rook zorgt voor stankoverlast.

Zaterdag 30 juni rond 23.00 uur kwam bij de meldkamer de melding dat er brand zou zijn bij Twence. Bij aankomst van de brandweer bleek een groot deel van een afvalberg in brand te staan. De brandweer heeft gelijk opgeschaald naar zeer grote brand en is met veel materieel ter plaatse. Voor de blussing wordt ook gebruik gemaakt van blusvoorzieningen van Twence. Het betreft een berg van ongeveer 200 x 100 meter en 20 meter hoog, die volledig in brand staat.

Stankoverlast
Bij de brand komt veel rook vrij. De brandweer heeft metingen verricht en heeft geen verhoogde concentraties gevaarlijke stoffen gemeten. De rook veroorzaakt wel stankoverlast, die is zelfs in Deventer waarneembaar. De stank is vooral hinderlijk, maar niet schadelijk voor de gezondheid. Het advies is om bij overlast ramen en deuren gesloten te houden. Het kan zijn dat er roetdeeltjes neerslaan. Deze kunnen opgeveegd worden en in de afvalbak gedeponeerd worden.

De brandweer verwacht dat de brand nog uren, zo niet dagen woedt en dus voor overlast zorg.

De oorzaak van de brand is niet bekend, er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Delen