Brand! Brand! Brandweer oefent bij appartementencomplex Molenstaete in Borne

  • Borne
  • 20 februari 2018

Veel rook door een brand in appartementencomplex de Molenstaete in Borne. De meeste bewoners weten het pand te verlaten. Enkele bewoners worden door de brandweer in veiligheid gebracht. Dat waren de ingrediënten voor twee oefeningen op 12 en 19 februari. Ongeveer veertig Brandweermensen uit Borne en Hengelo kwamen tijdens deze oefeningen in actie.

Een aantal maanden geleden kreeg Brandweer Twente het verzoek van de Vereniging Van Eigenaren (VVE) om in gezamenlijkheid te oefenen bij appartementencomplex de Molenstaete in Borne. Er is een ontruimingsplan opgesteld die de bewoners graag een keer wilden toetsen. Dit in combinatie met een oefening met de brandweer om goed voorbereid te zijn op een eventuele calamiteiten.

“Hier werkten we natuurlijk graag aan mee”, zegt oefenleider Jeroen Bus. “We oefenen wekelijks, maar deze oefeningen waren iets grootschaliger van opzet waarbij onderlinge afstemming tussen de eenheden enorm belangrijk was. Samenwerking met verschillende partners, in dit geval met de VVE horen hier ook bij. Realistische scenario’s worden beoefend om elkaars werkwijze te kennen en zo goed mogelijk voorbereid te zijn. Maar nog belangrijker is dat de bewoners weten wat ze zelf moeten doen wanneer er brand uitbreekt”.

Brand en ontruiming
Een brand in de parkeergarage en in het trappenhuis van het complex zorgt ervoor dat de rook zich door het gebouw verspreidt. Via het ontruimingsalarm worden de bewoners gealarmeerd. De brandweer komt ter plaatse en ziet dat veel bewoners al buiten staan, maar dat er ook nog mensen in het complex aanwezig zijn. Brandweermensen komen bewoners tegen in het trappenhuis die naar buiten worden begeleid. Ook wordt een aantal bewoners door middel van een (auto)ladder van de balkons gehaald. De brandweer weet de brand snel te bedwingen en maakt het pand rookvrij.

Leerpunten
Beide oefeningen hebben voor zowel de brandweer als de VVE leerpunten opgeleverd. “Onderlinge afstemming tussen de verschillende eenheden blijft bij zulke grote oefeningen een aandachtspunt”, zegt Jeroen Bus. “Daarnaast zien we dat bewoners ook behoefte hebben aan een toelichting over de werkwijze van de brandweer. Daarom hebben we dit direct na beide oefeningen uitgelegd en het belang van brandveiligheid onder de aandacht gebracht. We kijken terug op twee waardevolle oefeningen”.

Delen