Het Erasmus Almelo wint Technasium Award 2018

  • Enschede
  • 22 februari 2018

Leerlingen van Het Erasmus uit Almelo zijn winnaar geworden van de Twentse Technasium Award Brandveiligheid 2018. Deze prijs is door Brandweer Twente uitgereikt voor het beste innovatieve advies voor het voorkomen van schoorsteenbranden. Het Erasmus bedacht een ‘Schoorsteen Diagnose Systeem’.

Opdracht
Aan het begin van dit schooljaar kregen het Bonhoeffer College (Enschede), het Erasmus (Almelo), het Reggesteyn (Nijverdal en Rijssen), De Waerdenborch (Goor en Holten) en Thorbecke Scholengemeenschap (Zwolle) een workshop van Brandweer Twente. Tijdens deze workshop leerden zij onder andere wat brand is, hoe je het kunt voorkomen en kregen ze specifieke informatie over schoorsteenbranden. Dit alles in het kader van hun Technasium schoolopdracht die ze voor Brandweer Twente hebben uitgevoerd: geef een innovatief advies om schoorsteenbrand te voorkomen. De begeleiders van de scholen beoordeelden de innovatieve ideeën van de leerlingen en kozen per school de twee beste ideeën. Op donderdagochtend 22 februari werden ze gepresenteerd aan de jury van Brandweer Twente.

Winnaar
Judith Vennegoor, teamleider Brandveilig Leven en juryvoorzitter, was enthousiast over de presentaties: “We hebben vandaag tien groepen leerlingen mogen ontvangen, die allen met veel enthousiasme en overtuiging hun advies gepresenteerd hebben. Het was duidelijk zichtbaar, dat alle groepen veel tijd en moeite hebben gestoken in de opdracht. Eigenlijk bracht iedere presentatie ons wel iets. Het idee van de leerlingen van Het Erasmus kreeg van de jury de meeste punten en kwam daarmee als winnaar uit de bus.“

Schoorsteen Diagnose Systeem
De vier leerlingen van het Erasmus hebben een ‘Schoorsteen Diagnose Systeem’ bedacht. Door gebruik te maken van sensoren in en rondom het schoorsteenkanaal worden de temperatuur, zuurstof, vochtigheid en de dikte van het creosoot gemeten. Op een mobiel device (app) worden de waarden gemonitord. Bij afwijkende waarden, gaat het systeem in alarm. Brandweer Twente is onder de indruk van dit idee en gaat bekijken hoe het verder ontwikkeld kan worden.

De tweede prijs ging naar het Thorbecke en de derde naar het Bonhoeffer College.

De prijs die de winnaars hebben ontvangen, bestaat uit een ‘Brandweer Twente Award’ en een 'belevingsdag’ bij Brandweer Twente: een ochtend meelopen bij de brandweer op een van de kazernes en een middag beleven op de Twente Safety Campus.

Delen