Voorkom schoorsteenbrand

  • Enschede
  • 13 maart 2018

Jaarlijks zijn in ons land meer dan 2.000 schoorsteenbranden, die aanzienlijke schade aan woningen toebrengen. Brandweer Twente rukt jaarlijks meer dan 100 keer uit voor een schoorsteenbrand. In Oost Nederland is schoorsteenbrand de meest voorkomende oorzaak van woningbrand. De meeste ontstaan door slecht onderhoud van het schoorsteenkanaal en door (verkeerd) stoken.

Goed onderhoud van het schoorsteenkanaal
Zonder een schoon schoorsteenkanaal kun je niet veilig stoken. Door het stoken kan het kanaal dichtslibben. Een vervuild of verstopt kanaal kan een schoorsteenbrand of koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Wanneer je de kachel of openhaard als sfeerverwarming gebruikt, is één keer per jaar laten vegen voldoende. Bij intensief gebruik, bijvoorbeeld als hoofd- of bijverwarming, is het verstandig om het schoorsteenkanaal minimaal twee keer per jaar te laten vegen. Brandweer Twente adviseert je een bedrijf in te schakelen dat is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond. Vind hier snel een gediplomeerde schoorsteenveger in jouw buurt.

Meer informatie
We hebben voor de periode 2012-2016 inzichtelijk gemaakt waar in Twente schoorsteenbranden zijn geweest. Klik hier om deze kaart te kunnen zien. Deze pagina staat ook boordevol informatie over schoorsteenbranden en veilig stoken.  

Voorkom schoorsteenbrand Voorkom schoorsteenbrand

Zo voorkom je schoorsteenbrand:

  • Laat je schoorsteen minimaal jaarlijks vegen
  • Kies een bedrijf dat is aangesloten bij Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB)
  • Zorg voor een emmer met zand naast de open haard/kachel/schoorsteen
  • Gebruik aanmaakhoutjes bij het aansteken (nooit benzine of spiritus!)
  • Stook volgens de Zwitserse methode

Delen