Twente werkt veiliger met MoSeS

  • Enschede
  • 03 november 2017

De brandweer helpt dagelijks mensen en dat niet zonder gevaar voor eigen leven. Veiligheid voor de manschappen heeft de hoogste prioriteit. TechForFuture ontwikkelde in samenwerking met daarbij de Brandweer Twente, Thales, Luciad en het MoSeS (Mobile Sensing For Safety) een systeem dat de brandweer in staat stelt om veiliger en efficiënter operaties uit te voeren in complexe gebouwen.

MoSeS verhoogt veiligheid van brandweer manschappen
Bij een brandweer inzet in een complex gebouw coördineert een bevelvoerder de inzet van zijn manschappen binnen in het gebouw. Met MoSeS beschikt de bevelvoerder over een tablet waarop de posities en de gezondheid statussen van zijn manschappen afgebeeld zijn op de plattegrond van dat gebouw. Hierdoor kent de bevelvoerder op elk moment de situatie in het gebouw en kan hij de juiste beslissingen nemen om de inzet zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, en om gezondheidsrisico's bij manschappen te vermijden. Op de tablet wordt een plattegrond van iedere verdieping van het gebouw weergegeven waarop de posities van de manschappen worden weergegeven. “Met behulp van smartphones en sensoren kunnen we op relatief eenvoudige wijze real-time over veel bruikbare en betrouwbare gegevens beschikken”, aldus Stephan Wevers, commandant Brandweer Twente. “Met behulp van Moses kan de bevelvoerder juiste beslissingen nemen om de inzet zo efficiënt mogelijk te laten verlopen en gezondheidsrisico’s bij manschappen te vermijden.”

Einddemonstratie
Op dinsdag 31 oktober 2017 werd het MoSeS project afgesloten met een symposium. Het aanwezige publiek heeft vooral kunnen genieten van een live demonstratie van het MoSeS systeem door de brandweer. Deze vond plaats op de zesde, zevende en achtste verdieping van het Saxion gebouw 'Epy Drost'. De demonstratie is buitengewoon succesvol verlopen om twee redenen. Ten eerste zijn alle aspecten van het complexe MoSeS systeem foutloos gedemonstreerd en ten tweede konden de manschappen, bevelvoerders en officier van dienst, die deze opgeschaalde operatie uitvoerden, eenvoudig en intuïtief met het MoSeS systeem werken.

“Wat MoSes ook uniek maakt, is dat een zelfstandig en stabiel netwerk opgebouwd wordt met behulp van bestaande technologie. We zijn dus niet afhankelijk van bestaande netwerken”, stelt  projectleider Jan Laarhuis. "Ik ben trots op het bereikte resultaat. Niet alleen op het fantastische technische resultaat, maar vooral ook op de valorisatie ervan: er is vraag naar MoSeS vanuit de brandweeren er zijn partijen die geïnteresseerd zijn om van MoSeS een product te maken."

Dit persbericht is opgesteld in samenwerking met TechForFuture (Saxion).

Delen