Grote brand verwoest schuur in Wierden

  • Wierden
  • 10 juni 2017

Een grote brand in een kapschuur op het stallenterrein van Wessels Vetker in Wierden heeft de kapschuur met hooi en stro in de as gelegd. De paarden uit een naastgelegen stal zijn in veiligheid gebracht. De oorzaak van de brand is hoogstwaarschijnlijk broei in het stro. 

Op zaterdag 10 juni werd de brandweer rond 14.00 uur gealarmeerd voor een brand in een schuur aan de Ypeloweg in Wierden. Bij aankomst van de brandweer was er sprake van een uitslaande brand in de kapschuur. In een naastgelegen schuur stonden 13 paarden en daarnaast stonden twee grote schuren met kippen. De brandweer heeft gelijk groot opgeschaald.

Onder de kapschuur was hooi en stro opgeslagen en dat stond in brand. De paarden, die in de naastgelegen schuur stonden, zijn door personeel van het stallenterrein uit de schuur gehaald en in veiligheid gebracht. De rook die bij de brand vrijkwam, trok over één van de kippenschuren. Door de ventilatie in deze schuur onder overdruk te zetten, konden de kippen in de schuur blijven. In de kippenschuur zijn continu metingen verricht.

Om over veel water te kunnen beschikken, heeft de brandweer gebruik gemaakt van diverse tankwagens en een grootwatertransport. Dit betekent dat er met behulp van een grote pomp water uit de Eksosche Aa, ongeveer 2 km verderop, is gehaald. Dat water werd via extra dikke slangen naar de brand getransporteerd.

Eén van de buurtbewoners, die geholpen heeft met het verplaatsen van de paarden, had veel rook in geademd en is per ambulance ter controle naar het ziekenhuis gebracht. De oorzaak van de brand is hoogstwaarschijnlijk broei in het stro.

Naar verwachting is de brandweer nog tot ongeveer 21.00 uur bezig om de brand te blussen. Het stro moet uit elkaar getrokken worden om het goed af te kunnen blussen. Hierbij maakt de brandweer gebruik van een shovel en een kraan. In totaal zijn ongeveer 40 brandweermensen ingezet om de brand te bestrijden.

Delen