Brandweer Twente opnieuw genomineerd voor Jan van der Heijdenprijs

  • Enschede
  • 28 september 2017

Brandweer Twente is opnieuw genomineerd voor de Jan van der Heijdenprijs.

Dit is een prijs die elk jaar door Brandweer Nederland wordt uitgereikt aan het meest vernieuwende korps. Op donderdag 5 oktober kiezen brandweercollega’s uit heel Nederland tijdens het jaarlijkse brandweercongres de beste innovatie.

Voor de nominatie van de Jan van der Heijdenprijs waren twintig projecten ingediend bij Brandweer Nederland. Iedereen uit heel Nederland kon via internet zijn of haar stem uitbrengen op het favoriete project. De drie projecten met de meeste stemmen zijn inmiddels overgebleven. Naast Twente zijn dat de regio’s Amsterdam-Amstelland en Groningen. Brandweer Twente diende dit jaar het project ‘Het informatiehuis’ in.

Informatie als primaire nutsvoorziening
Als brandweer altijd en overal actuele informatie op een toegankelijke manier beschikbaar hebben. Via een laptop, smartphone of een scherm in een kazerne. Eén plek waar alle informatiebronnen slim bij elkaar komen en bruikbaar zijn op het moment dat het nodig is, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Dat is Het Informatiehuis van Brandweer Twente.

 

Hoe werkt het?
We hebben bij de brandweer heel veel informatie over verschillende onderwerpen tot onze beschikking.  En er zijn tal van publieke bronnen en open data. De data staat in een datawarehouse. Dit kun je vergelijken met een groot archief waar alle gegevens gestructureerd zijn opgeslagen. Door slimme techniek koppelen we deze informatie uit al die mappen zelf aan elkaar en sla je gegevens gestructureerd op, zodat je er uiteindelijk betere bruikbare informatie uit kan halen.  Met als hoger doel: belangrijke informatie slim inzetten om het aantal branden en slachtoffers in de regio terug te dringen.

In de praktijk
We hebben al veel mooie resultaten geboekt met Het Informatiehuis. Zo hebben we realtime zicht op onze brandweerprestaties en we kunnen restdekking automatisch inzichtelijk maken. Ook de registratie van brandoorzaken is één van de projecten. Doordat we informatie van de meldkamer kunnen koppelen aan het inzetrapport van de bevelvoerder en de resultaten van het brandonderzoek, kunnen we snel achterhalen welke brandoorzaken in welke wijk of bij welke doelgroep vaak voorkomen. Daar kun je met de activiteiten op het gebied van Brandveilig Leven op inspelen.

Live data
Emiel Sanders van Brandweer Twente: “We willen er met het Informatiehuis voor zorgen dat relevante informatie terechtkomt bij de juiste personen en dat daar vervolgens gericht op wordt gehandeld. We vinden het wiel niet opnieuw uit, we knopen de systemen aan elkaar die er al zijn. En waar nodig vullen we die aan met nieuwe applicaties. De Jan van der Heydenprijs kan ons helpen om vervolgstappen te zetten. Zodat we straks niet alleen onze interne informatievoorziening perfect op orde hebben, maar de informatie ook kunnen gebruiken om burgers beter te informeren. Bijvoorbeeld met live data en berichten op de website.”

 

Delen