Brandweer Twente en Geas Energiewacht pakken sluipmoordenaar aan

  • Enschede
  • 01 februari 2017

Op 1 februari tekenen Brandweer Twente en Geas Energiewacht een intentieverklaring, waarin staat dat zij zich samen inspannen om de kans koolmonoxidevergiftiging te verminderen. Hiermee wordt in Twente het startschot gegeven voor de landelijke Koolmonoxidecampagne: ‘Stop CO-vergiftiging: ventileer, controleer, alarmeer’.

Koolmonoxide, de sluipmoordenaar
Koolmonoxide (CO) is een zeer gevaarlijk gas dat ontstaat bij onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. Het is een echte sluipmoordenaar: je proeft of ruikt het niet, maar je kunt door een koolmonoxidevergiftiging bewusteloos raken of zelfs overlijden. Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld elf personen door koolmonoxidevergiftiging. Nog eens honderdvijftig mensen belanden in het ziekenhuis. Ook in Twente nemen we een stijging van het aantal koolmonoxidemeldingen waar. 

De campagne is het gevolg van de verschijning van het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Ook het kabinet gaf in de behandeling van het rapport aan dat een landelijke consumentencampagne broodnodig is.

Samenwerking
Minder bekend is dat bijna de helft van de ongevallen plaatsvindt met een moderne cv-installatie. “Reden genoeg voor de brandweer om het probleem bij de bron aan te pakken en in contact te treden met Geas Energiewacht. Zij waren gelijk enthousiast om een samenwerking aan te gaan,” aldus Stephan Wevers, commandant Brandweer Twente.
Gert Harm ten Bolscher, Algemeen Directeur van Geas: “Wij komen bij 145.000 huishouden achter de deur, dus hebben een groot bereik. Door onze monteurs het gesprek aan te laten gaan met onze klanten, proberen wij hen meer bewust te maken van de gevaren van CO”. Partijen gaan de samenwerking aan voor een periode van twee jaren. 

Campagne
De landelijke campagne ‘Stop CO-vergiftiging: ventileer, controleer, alarmeer’ gaat woensdag 1 februari van start. Naast het tekenen van de intentieverklaring met de Geas, roept Brandweer Twente inwoners op de online test te doen. Het doel van deze test is om de kennis over het kunnen voorkomen van koolmonoxidevergiftiging te vergroten. Doel is ook inwoners te bewegen een koolmonoxidemelder aan te schaffen, nu beschikt landelijk slecht 18% van de huishoudens over een dergelijke melder. Tijdens de woningchecks die Brandweer Twente met het team Brandveilig Leven uitvoert, wordt ook extra aandacht aan CO.

Meer informatie
Op de geheel vernieuwde website van Brandweer Nederland is een speciale campagnepagina aangemaakt. Deze pagina staat boordevol met informatie over koolmonoxide. Klik hier om naar de site te gaan.

Checklist Checklist

Wat te doen bij CO-vergiftiging?

  • Waarschuw je huisgenoten
  • Ga zo snel mogelijk naar buiten
  • Bel het alarmnummer 112 en volg de aanwijzingen van de hulpdienst op

Test jouw situatie

Herken jij de signalen van een CO-vergiftiging?

CO-test-2017.jpg

Wat is een koolmonoxidemelder?

Een koolmonoxidemelder is een apparaat dat een alarm geeft als de hoeveelheid koolmonoxide in de lucht te groot wordt.

Een koolmonoxidemelder moet niet gezien worden als een vervanging van de (jaarlijkse) controle van een verbrandingstoestel, maar zo'n melder kan wel levensbedreigende situaties voorkomen.

Delen