Twente

Nationale Brandpreventieweken

Rookmelders redden levens! Je hebt 3 minuten om te vluchten bij brand. Om inwoners van Twente te laten ervaren hoe snel 3 minuten om zijn, opent Sander Schelberg, burgemeester van Hengelo, tijdens de aftrap van de Nationale Brandpreventieweken op vrijdag 1 oktober de ‘3-minute escaperoom’ op Plein Westermaat in Hengelo. 

“Een brand kan zich razendsnel ontwikkelen”, vertelt Stephan Wevers, commandant van Brandweer Twente. “De giftige rook bij brand is dodelijk. Wanneer je tijdig gewaarschuwd wordt, vergroot het de kans dat je je woning veilig kunt ontvluchten. We zien in Twente nog te vaak dat er geen rookmelders aanwezig zijn”. De maand oktober staat daarom in het teken van brandpreventie en de campagne ‘Rookmelders redden levens’. Doel van de campagne is het aantal slachtoffers van woningbranden tot een minimum te beperken.

Opening 3-minute escaperoom

Om inwoners te laten ervaren hoe snel 3 minuten voorbij zijn, daagt de brandweer hen uit om de 3-minute escaperoom te spelen. De brandweer heeft daarvoor een oude brandweercontainer omgebouwd tot een woon- en slaapkamer met uitdagende ontsnappingsspellen die allemaal een link hebben met vluchten en het belang van rookmelders.  

Als aftrap van de Nationale Brandpreventieweken staat de brandweer op vrijdag 1 oktober van 12.00 tot 20.00 uur op Plein Westermaat in Hengelo. Daar kunnen bezoekers een poging wagen de escaperoom te spelen, een vlam in de pan blussen, een kijkje nemen in een brandweerauto en geeft de brandweer voorlichting over brandveiligheid.  

Wettelijke verplichting 

De opening van de 3-minute escaperoom is onderdeel van de Nationale Brandpreventieweken . Brandweer Twente vraagt in de maand oktober extra aandacht voor brandveiligheid en het belang van goed werkende rookmelders. Per 1 juli 2022 is het voor alle woningen in Nederland verplicht dat op   elke etage in de gang of hal een rookmelder hangt. Wevers: “Een mooie ontwikkeling, maar wat mij betreft plaats je hem nu al. Niet omdat het verplicht is, maar omdat je je gezin veilig wilt hebben.” Op de website rookmelders.nl vind je welke verschillende rookmelders er zijn en waar je ze moet plaatsen.

Doe hier de Rookmelderwijzer.

Twentse campagne 

Brandweer Twente voert  online campagne voor het belang van goed werkende rookmelders. Daarnaast zet de brandweer zich in om bij Twentse verkooppunten van rookmelders het personeel een training/voorlichting te geven over rookmelders. Op die manier kunnen verkopers klanten voorzien van goede adviezen voor het op de juiste manier plaatsen en onderhouden van rookmelders. 

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box