We doen meer dan alleen blussen. Achter de schermen hebben we veel stille krachten die ervoor zorgen dat onze brandweermensen veilig een inzet kunnen doen.

Ralf Wolthuis, 31 jaar is al bijna 20 jaar verbonden met Brandweer Twente. In 2000 begon Ralf als lid bij de jeugdbrandweer van (destijds) Brandweer Almelo, in 2006 werd hij één van de jeugdleiders en sinds 2010 is hij vrijwilliger bij kazerne Almelo. Hij draait mee in het kazerneringsrooster als manschap, chauffeur/pompbediende. Dat houdt in dat hij eens in de 8 dagen dienst heeft. Doordeweeks is dat van 18.00 tot 07.00 uur en in het weekend of tijdens feestdagen van 07.00 tot 07.00 uur. Tijdens zo’n dienst wordt er op maandagavond, woensdagavond en zaterdagochtend geoefend. Op de andere (dienst)dagen ben je ‘vrij’, zolang je maar aanwezig bent op de kazerne.

Inmiddels is Ralf hoofdleider van de jeugdbrandweer van kazerne Almelo.
Bij de jeugdbrandweer leer je op een leuke manier de basisbeginselen van het brandweervak, om uiteindelijk door te stromen naar de vrijwillige- of beroepsbrandweer. De jeugdleiders zijn ervaren brandweermannen en -vrouwen die in de uitruk werken bij Brandweer Twente.

Als hoofdleider van de jeugdbrandweer geeft Ralf wekelijks les aan de jeugdleden en is hij samen met een collega verantwoordelijk voor alles wat er komt kijken bij het opleiden van de Almelose jeugdbrandweer. Eén keer in het kwartaal zit hij samen met de hoofdleiders van de jeugdkorpsen Denekamp en Nijverdal. “Dat noemen we het regionaal overleg”, zegt Ralf. “En daarin bepreken we de doorontwikkeling en randzaken met betrekking tot de jeugdbrandweer.”

Wat als er geen leiding meer is voor de jeugdbrandweer? Dat zou doodzone zijn, juist omdat het de kweekvijver voor Brandweer Twente is. “Wij brengen ze een verhoogd veiligheidsbewustzijn bij, stomen ze klaar om uiteindelijk als vrijwilliger of beroeps aan de slag te gaan en als ze er niet mee verder gaan weten ze in ieder geval hoe te handelen in (brand)gevaarlijke situaties. Het is nooit voor niks. Dat mag niet verloren gaan!”

Ga voor meer informatie naar de pagina van de jeugdbrandweer.

Delen