Is de jeugdbrandweer iets voor jou?

Bij zo'n 150 brandweerkazernes in Nederland is een jeugdbrandweerkorps actief. De jeugdbrandweer bestaat uit enthousiaste jongens en meisjes in de leeftijd van 11 t/m 18 jaar die geïnteresseerd zijn in de brandweer. Jaarlijks nemen we deel aan wedstrijden, gaan we op kamp en geven we ondersteuning tijdens open dagen. In Twente is de jeugdbrandweer actief bij de posten Almelo, Denekamp en Hellendoorn/Nijverdal, zij oefenen wekelijks of om de week. 

Bij de jeugdbrandweer leer je op een leuke manier de basisbeginselen van het brandweervak, om uiteindelijk door te stromen naar de vrijwillige- of beroepsbrandweer. De jeugdleiders zijn ervaren brandweermannen en -vrouwen die in de uitruk werken bij Brandweer Twente en jou het vak graag leren. En natuurlijk is het ook erg gezellig en maak je vriendschappen!

Tijdens de oefeningen kom je in aanraking met brandbestrijding en hulpverlening. Denk aan het openknippen van een auto, het werken met hefkussens of het dichten van een tank met afdichtingskussens. Verder doe je mee met wedstrijden waarbij gestreden wordt om het beste korps van Nederland te worden. Ook wordt de jeugdbrandweer ingezet bij open dagen, demonstraties of bij bijvoorbeeld oefeningen van de volwassen brandweer.

Jeugdbrandweer Almelo

De Jeugdbrandweer van kazerne Almelo is opgericht in mei 1974, en is daarmee een van de oudere jeugdkorpsen in Nederland. Wij zijn een jeugdbrandweerkorps met twee ploegen van zeven personen die uitkomen in de junioren lage druk en in de aspiranten hoge druk. Ons jeugdkorps wordt aangestuurd door zeven enthousiaste leiders die in zowel de beroeps als de vrijwillige dienst werkzaam zijn bij de brandweer. Jeugdbrandweer Almelo oefent wekelijks op de donderdagavond van 19.00 uur tot 21.00 uur (uitgezonderd schoolvakanties).

 Jeugdbrandweer Almelo

 

Jeugdbrandweer Denekamp
Jeugdbrandweer Denekamp oefent wekelijks op de woensdagavond van 19.00 uur tot 21.00 uur (uitgezonderd schoolvakanties).

Jeugdbrandweer Denekamp

 

Jeugdbrandweer Hellendoorn/Nijverdal
Jeugdbrandweer Hellendoorn/Nijverdal oefent om de week op vrijdagavond van 18.30-20.30 uur (uitgezonderd schoolvakanties).
 

Jeugdbrandweer Hellendoorn/Nijverdal

Of je als jeugdbrandweerlid straks wel of niet doorstroomt binnen de brandweer, je voorbereiding op het brandweervak biedt kennis en vaardigheden waar je altijd wat aan hebt, zoals:

 

  • Met anderen samenwerken in teamverband
  • Vaardigheden om voor een groep te staan
  • Het uitvoeren van levensreddende handelingen
  • Bij een werkgever/stage ingezet worden als BHV’er 
Checklist Checklist

Lid worden?

  • Je bent bij aanvang van het lidmaatschap tussen 11 en 15 jaar
  • Je woont in Twente
  • Je hebt geen strafblad

Meer informatie?

De Stichting Jeugdbrandweer Nederland organiseert activiteiten, zoals wedstrijden en toetsen. Als je meer wilt weten over de Jeugdbrandweer, kijk dan op hun website.

Wat wil jij later worden? Brandweerman of brandweervrouw? Werken bij de brandweer is supergaaf, maar ook wel spannend.

Delen