Een dag op pad met...

Loes is Beleidsadviseur Communicatie. In haar nevenfunctie is ze Operationeel Voorlichter en Officier van Dienst Communicatie.

Deze dag vond plaats tijdens de vorige jaarwisseling.

10.00 uur:
Vandaag ben ik ‘vrij’ dus ik zit aan de keukentafel met mijn eerste bakje koffie. Oud en Nieuw is voor de brandweer de drukste dag in het jaar en wordt altijd goed voorbereid. Ik heb dienst en ik krijg om de zes uur een informatierapport in mijn mail met een update van het aantal incidenten. Zo blijf ik goed op de hoogte.

11.45 uur:
Terwijl ik net een hap neem van mijn eerste oliebol, gaat mijn pager af. Middelbrand in Lattrop Breklenkamp, brand in een monumentale molen. Dat klinkt niet goed. Ik luister mee via de portofoon en kijk in ons informatiesysteem LiveOp. Ik verstuur enkele tweets en hoor gelukkig dat collega’s de brand al snel onder controle hebben en dat de schade beperkt is gebleven. Tussen de bedrijven door heb ik natuurlijk de oliebol wel opgegeten.

12.30 uur:
Een telefoontje voor Tubantia, ze willen graag een dienst tijdens de jaarwisseling beleven. Daar willen we wel aan mee werken. Ik weet dat ze hier in Hengelo altijd wel voor ‘in zijn’, dus ik bel met de dienstdoende bevelvoerder. Ze willen graag meewerken. Ik spreek met de journalist af dat hij zich aan het einde van de middag kan melden bij de kazerne aan de Lansinkesweg.

15.00 uur:
Voordat ik naar kazerne Enschede rijd, check ik nog even het incidentbeeld. Het aantal incidenten neemt flink toe, de collega’s zijn er maar druk mee. In Enschede heb ik een afspraak met een journalist van RTV Oost. Zij gaat de avond en nacht mee met de 24 uursploeg in Enschede. Ze wil even kennismaken en afspraken maken. Voor mij ook de gelegenheid om mijn man Steven even te treffen, hij heeft een 24 uursdienst en zo zien we elkaar toch nog op deze dag.

15.30 uur:
RTV Oost en ik hebben om 15.30 uur afgesproken en de journaliste is mooi op tijd. Op dat moment gaat het alarm en de ploeg vliegt weg. Dan maar eerst even een oliebol eten (nog maar mijn tweede van de dag). Ze zijn vlot terug en na een eerste kennismaking krijgt de journaliste een uitrukpak en laarzen. Klaar voor actie!

18.00 uur:
Ik mag vandaag bij het eten aanschuiven bij mijn broer in Bornerbroek. We weten Hollandse pot, stamppot! Na het eten check ik de media, wat wordt er geschreven en klopt het wat er staat? Tussen de spelletjes door volg ik alles op de voet, het is druk voor de brandweer.

00.00 uur:
Plof! De knal van de kurk van de champagnefles, happy new year! Geen champagne voor mij, ik proost met alcoholvrije bubbels! We steken wat vuurwerk af. Helaas is er weinig van te zien door de flinke mist. Maar mijn neefje en nichtje vinden het prachtig. Ik videobel natuurlijk even met Steven en wens hem en de ploeg een mooi nieuw jaar.

01.30 uur:
Op naar huis, morgenvroeg lever ik het persbericht op en het sfeerbeeld voor Brandweer Nederland. Voordat ik het nachtlampje uit doe bekijk ik nog even hoe druk de collega’s het hebben. Gelukkig zijn het allemaal kleine incidenten, dus ik kan met een gerust hart gaan slapen.

06.30 uur:
De wekker gaat en ik doe mijn ochtendjas aan. Ik maak thee voor mezelf en slinger de laptop aan. Ik maak de balans op van het aantal incidenten. De jaarwisseling is drukker verlopen dan het voorgaande jaar. Maar liefst 131 keer zijn we in actie gekomen, bijna allemaal kleine incidenten en gelukkig geen geweldsincidenten tegen hulpverleners. Ik schrijf het persbericht en maak een sfeerbeeld voor Brandweer Nederland. RTV Oost belt al voor het aantal incidentcijfers, ze willen de eerste zijn.

07.30 uur:
Het persbericht en sfeerbeeld zijn klaar. Ik verzend het naar de media en maak de socials gereed. Rond 08.00 uur ben ik klaar en is het tijd voor een bakje koffie en een lekkere douche!

15.00 uur:
Onder het schansspringen op TV word ik gebeld door de journaliste die mee geweest is op uitruk in Enschede. Ze heeft het item klaar. We hebben afgesproken dat ik nog even meekijk voordat ze de video publiceren. Het is een mooie weergave geworden van ons werk tijdens deze bijzondere dag! Ook op Tubantia.nl staat een artikel en een video die een goed beeld geven van een dienst tijdens de jaarwisseling.

20.00 uur:
Tot slot krijg ik nog appje van de journaliste van Oost. Wil je iedereen van de ploeg hartelijk bedanken voor de goede zorgen en gastvrijheid? Iedereen heeft zo goed meegedacht en meegewerkt, en ik denk dat die goede sfeer ook terugkomt in de reportage. Ik heb echt respect voor hoe deze mannen en vrouwen klaar staan voor de veiligheid van ons allemaal. En zo is het natuurlijk! Een mooi waarderend dankbericht. Ik ben super trots op mijn collega’s die tijdens de jaarwisseling aan het werk waren (en natuurlijk ook op de collega’s die lekker vrij waren😉).

22.30 uur:
Na een lazy tv avond vallen mijn oogluikjes dicht. Morgen weer vroeg op, dienst ruilen! Fijne en veilige jaarwisseling allemaal!

Delen