Een dag op pad met Ilse

Ilse Larsson – combifunctie medewerker brandveiligheid en bevelvoerder in Hengelo

06.45 uur
De start van de dag! Als brandmeester van dienst ben je verantwoordelijk voor een goede overname van de dienst. De afgaande ploeg meldt eventuele bijzonderheden die ik vervolgens met de opkomende ploeg deel. Het gaat hierbij vooral om praktische zaken zoals een defect aan gereedschap in een voertuig.

07.00 uur
Er volgt een dagappèl  voor de opkomende ploeg. We bespreken de meldingen, service-calls, wegwerkzaamheden en planning voor de dag. Daarna doen we met z’n allen een voertuigcontrole. We zijn met z’n allen verantwoordelijk voor een goed operationeel voertuig.

07.30 uur
Tijd om te sporten. De sportinstructeur heeft cardio in combinatie met spieroefeningen op het programma staan. Na een uurtje hebben we het zweet los en springen daarna snel onder de douche, zodat we om 9.00 uur onze dagtaken kunnen oppakken. Vanuit mijn koude taak ben ik gekoppeld aan de themagroep ‘ruimtelijke veiligheid’. Ik ben veel in overleg met gemeenten over de planning van grote wegreconstructies voor Hengelo, Borne en Hof van Twente. Vooral grote en langdurige wegwerkzaamheden in de buurt van kwetsbare objecten zoals zorgcentra verdienen onze aandacht. Daarnaast zit ik in de projectgroep ‘implementatie bluswatervisie’. Er worden verschillende documenten opgeleverd. In een van de documenten moet de bluswatervisie en handreiking bluswater vertaald worden naar een praktisch handelingsperspectief voor de adviseurs.

10.47 uur
Het kazernealarm gaat af. Op onze pagers zien we dat we gealarmeerd zijn voor hulpverlening. Op de weg naar het incident toe moeten we al creatief omgaan met de route. Er zijn in Hengelo veel wegen afgesloten en dit leidt onder andere tot drukker verkeer op straat. Met een paar binnendoor wegen komen we ter plaatse. Er is een auto tegen een boom gebotst. Gelukkig staat de bestuurder van het voertuig al naast de auto. Wij richten ons vervolgens op de vloeistoflekkage.

12.15 uur
We gaan met z’n allen aan tafel. Een lekkere broodmaaltijd met een kippensoepje staat op ons te wachten.

13.00 uur
Er zijn per 1 juni een aantal nieuwe beroepsmedewerkers in dienst gekomen. Voor hen is een nieuw inwerkprogramma geschreven, waaraan ik ook mijn steentje mocht bijdragen. Vanmiddag neem ik ze mee in de wegenstructuur en risicovolle objecten binnen het verzorgingsgebied. Het ZGT ziekenhuis is er daar één van. Deze objecten zijn voor ons erg interessant om beter te leren kennen. Als er iets gebeurd, kan dit tijdswinst opleveren!

De combifunctie maakt het werken bij de brandweer erg interessant en afwisselend. Af en toe moet je snel kunnen schakelen. Soms gaat de pieper wanneer je net midden in een vergadering zit! Je weet nooit van tevoren wat de dag je brengt, dat maakt het uitdagend!

18.00 uur
Het einde van mijn repressieve dienst. Ik stem de bijzonderheden van vandaag af met de opkomende bevelvoerder. Daarna doe ik even snel een maaltijd in de magnetron, want om 19.00 uur staat er een opleidingsploeg voor de opleiding ‘Manschap’ op mij te wachten op Troned. In mijn ‘vrije tijd’ ben ik docent bij de BOGO. Ik geef les voor het onderdeel ‘brand’ binnen de opleiding. Ik heb een eigen klas op woensdagavond en wil natuurlijk zorgen voor weer een nieuwe lichting goed opgeleide brandweermannen en -vrouwen. Vanavond staat de waterwinning op het programma, naast het voortbewegen met hoge druk en VLAS (vernieuwd lagedruk afleg systeem).

22.00 uur
Het einde van een leuke en lange dag. Ik lees nog even wat en ga daarna lekker naar bed!

Delen