Een dag op pad met...

Gerard Calkhoven is centralist en CaCo op de Meldkamer. Op de dag van dit interview viert hij zijn 35-jarig brandweerjubileum.

De dag die beschreven wordt, vond plaats in 2019.

1e Kerstdag 08.00 uur
Dienst draaien tijdens de Kerst ben ik inmiddels wel gewend. Natuurlijk is het leuker om thuis te zijn bij mijn vrouw, of de Kerst samen door te brengen met onze zoon, schoondochter en twee kleinzoons. Toch maken we er op de Meldkamer het beste van! Ik begin mijn 24-uurs dienst om 08.00 uur. Nadat ik iedereen heb begroet begin ik met de dienstoverdracht onder het genot van koffie en start ik alle benodigde systemen op.

09.00 uur
Het is redelijk rustig deze ochtend. Op een enkel verkeersongeval met beknelling na, sturen wij maar weinig brandweerauto’s de weg op. Er is tijd voor wat andere activiteiten, namelijk een programma voor Opleiden & Oefenen voor de centralisten. Ik lees wat scenariotrainingen door, in dit geval een incident bij Kolb. Ook voor ons is het belangrijk om inzicht te hebben in risicovolle bedrijven binnen Twente.

10.30 uur
Er wordt goed voor ons als centralisten gezorgd, want er staat een heerlijke brunch klaar. Koude én warme snacks komen op tafel en elke centralist kan even langs het buffet lopen. We zitten vandaag in totaal met z’n achten op de Meldkamer. Twee brandweer-, vier politie- en twee ambulancecentralisten. Natuurlijk wordt er tussen de telefoontjes door even gezellig met elkaar gekletst. Een deel van de collega’s draait een vroege dienst en vertelt over z’n kerstplannen na 14.30 uur.

13.00 uur
Van een lunch is vandaag geen sprake, we zitten nog vol van de brunch. Een goed moment om vooruit te blikken op de Kerst van 2020 en Oud & Nieuw. We voorzien een dienst die alle kanten op kan gaan voor de brandweer tijdens Oud & Nieuw (onder andere door het vuurwerkverbod). We zijn er uiteraard klaar voor. Afgelopen jaar is door de Meldkamer Brandweer als rustig ervaren.

Voor de Meldkamer Politie zou de jaarwisseling zomaar anders kunnen uitpakken hè!?

Eerste Kerstdag 2020 draai ik een vroege dienst al CaCo. Als Calamiteiten Coördinator lees en luister ik mee bij meldingen die bij alle drie disciplines binnenkomen. Ik maak inschattingen of de meldingen als basisinzet mono verwerkt kunnen worden. Wordt het een multi-inzet, dan blijf ik monitoren als CaCo en zoek de collega’s op voor een ‘motorkapoverleg’ en vraag wat hun inschattingen zijn. Als een brand en/of ongeval naar ‘groot’ of ‘zeer groot’ uitbreidt, dan komt de rol van CaCo in beeld.

Na mijn vroege dienst neemt de centralist/senior van de politie mijn dienst als CaCo over.

17.00 uur
Een smakelijk diner staat op ons te wachten. We proberen om met een paar centralisten tegelijkertijd te dineren, maar de telefoon moet natuurlijk bemenst blijven. Er blijven altijd enkele collega’s voor het scherm zitten om meldingen te monitoren. ’s Avonds komt er een melding van een woningbrand binnen. Er wordt middelbrand gegeven. Meerdere voertuigen gaan de weg op, om de brand te bestrijden, de woonkamer brandt volledig uit. Je leeft op zo’n moment toch wel met de bewoners mee.

23.00 uur
Ik ga naar beneden om mijn bed op te zoeken. De nachtdienst kan mij wakker maken als mijn hulp nodig is. Gelukkig is dat deze nacht niet het geval en kan ik iedereen om 8.00 uur ’s ochtends een ‘rustige dienst’ of een ‘fijne Kerst’ toewensen. Ik kijk al uit naar Oudejaarsdag! De heerlijke zelfgebakken oliebollen van Ron de Wit zijn inmiddels bijna niet meer weg te denken tijdens onze Oudejaarsdienst! Een mooi gebaar dat hij ze ieder jaar toch zelf even komt langsbrengen.

Delen