Achter de schermen met Sjaak

Bij elke grote brand of auto te water in Enschede zie je ze: de stoere mannen en vrouwen van Brandweer Twente. Maar hoe is het eigenlijk om een brandweerman te zijn? We vroegen het aan Sjaak Monnikhof: “Als bij ons de bel gaat, dan zitten we binnen anderhalve minuut in de auto.”
We zoeken Sjaak op in de brandweerkazerne in Enschede aan de Zuiderval. Als je denkt dat Sjaak als kleine jongen al droomde van een carrière als brandweerman, dan heb je het mis. Hij wilde liever buschauffeur worden, omdat zijn oom dat ook was. Tijdens zijn dienstplicht op de luchtbasis in Enschede kwam hij in aanraking met de luchtmachtbrandweer. “Het beviel me zo goed dat ik er niet meer ben weggegaan. En ik ben ook niet van plan om nog wat anders te gaan doen.”
brandweerman-sjaak-e1530018715667-800x500.jpg

Veel ervaring

Sjaak werkt nu al zo’n 28 jaar bij de brandweer. “Eerst tien jaar bij de luchtmachtbrandweer en daarnaast was ik ook nog vrijwilliger bij de brandweer, om meer ervaring op te doen,” vertelt Sjaak. In 2000 maakte hij de overstap naar de brandweer in Enschede en is hij beroeps geworden. Binnen de brandweer heeft Sjaak verschillende functies gehad en sinds 2006 is hij ploegchef en bevelvoerder bij de brandweer. “Hoe langer je hier loopt, hoe meer specialisaties je krijgt. Daarom oefenen we veel. In al die jaren heb ik me steeds verder kunnen specialiseren.”

Koude en warme kant

“De combinatie van de ‘koude’ en de ‘warme’ kant, maakt het werk zo leuk. We hebben bij de brandweer allemaal een dubbele functie,” legt Sjaak uit. “Als ploegchef zit ik in projecten en ben ik de hele dag met heel veel mensen in gesprek. Ik vind het heel leuk om met mensen om te gaan. Dat iedereen lekker in z’n vel zit en dat iedereen z’n baan nog leuk vindt. En de warme taak is natuurlijk hartstikke mooi. Het uitrukken blijft leuk.”

Gemiddeld gaan we er drie keer per dag op uit, soms vaker. Het team werkt als een gesmeerde olie. Als bij ons de bel gaat, dan zitten we binnen anderhalve minuut in de auto. Iedereen heeft dan zijn eigen taak op de auto en de bevelvoerder bepaalt wat er gebeurt. Het moet snel en goed gaan, zeker als je moet pieken. Dan heeft iedereen adrenaline en dan is het wel spannend.”

Teamdynamiek

Sjaak geeft ons een rondleiding op de kazerne en laat ons de huiskamer zien waar de brandweermannen ’s avonds bij elkaar zitten. “Tijdens 24-uurs diensten ben je na zes uur vrij in je doen en laten, maar om acht uur drinken we samen koffie.” Omdat ze hele avonden bij elkaar zitten, gaan ze anders met elkaar om. “Ik denk dat we elkaar ook beter kennen, dan de gemiddelde kantoorcollega’s. In de huiskamer delen we ook het lief en leed met de ploeg.”

Spanning

Naast ernstige dingen, maakt Sjaak ook grappig dingen mee. Van katjes uit de boom tot rare meldingen. “Laatst zat een kind vast met de vingers in de bank. Die bank was van gaas en de moeder kreeg hem er niet uit. In no time hadden wij hem er wel weer uit. Of als mensen buitengesloten zijn en op het balkon staan. Die halen wij met de hoogwerker er af.”

Na zo’n dertig jaar heeft Sjaak heel wat meegemaakt, maar brandweerman zijn blijft altijd spannend. “Het is anders dan in het begin, want dan vind je alles spannend. Nu ben je al meer ervaren en kijk je goed naar de pieper naar wat voor melding is. Maar bij grote dingen is het nog steeds spannend.”

Bron: Jannike Huisman - Indebuurt.nl

Wij zijn blij als we de brand klein hebben kunnen houden, maar voor de mensen is het natuurlijk hartstikke vervelend.

  • Sjaak Monnikhof Sjaak Monnikhof

Delen