Achter de schermen met Mehmet

We doen meer dan alleen blussen. Achter de schermen hebben we veel stille krachten die ervoor zorgen dat onze brandweermensen veilig een inzet kunnen doen.

Wist je dat we per jaar 5.110 ademluchttoestellen en 13.591 maskers testen in onze eigen werkplaats van Brandweer Twente? En daarnaast ook nog 19.618 ademluchtcilinders vullen? Samen met zijn collega’s (van kazerne Almelo en Hengelo) vervult Mehmet een belangrijke rol vanuit kazerne Enschede, waar onder andere een ademluchtwerkplaats gevestigd is.

Mehmet, 53 jaar werkt al bijna 23 jaar bij Brandweer Twente. Hij is begonnen als beroepsbrandweerman in de 24-uursdienst van Enschede en onderhield de voertuigen. Maart 2009 is hij in de ademluchtwerkplaats terecht gekomen. “Door gezondheidsklachten moest ik stoppen als brandweerman en in de ademluchtwerkplaats waren ze op zoek naar een stabiele kracht. Ik kreeg de kans dit te gaan doen en heb die met beide handen aangegrepen. Zo kon ik toch bij de brandweer blijven werken."

Als medewerker Ademluchtplaats keurt Mehmet alle ademluchtapparatuur van Brandweer Twente uit de hele regio. Hij coördineert de werkzaamheden, registreert en bestelt onderdelen en beantwoordt vragen over de ademluchttoestellen. “De keuring moet je zien als een soort APK. Wanneer ik ze afkeur, zet ik ze apart om ze later zelf te repareren. Daarvoor zijn we als organisatie gecertificeerd. Daarnaast houd ik het klantenbestand bij; we keuren namelijk ook de ademluchtapparatuur voor onder andere Medisch Spectrum Twente en Universiteit van Twente."

Elk ademluchttoestel wordt elk halfjaar gekeurd en merken we met een kleur. Ieder kwartaal inventariseren we welke toestellen gekeurd moeten (te zien aan de kleur) en stemmen dit af met de kazernes. Zo zorgen we ervoor dat elke kazerne altijd van gekeurde en veilige ademluchtvoorziening beschikt.

Op de vraag ‘Wat gebeurt er als jij jouw werkzaamheden stil legt?’, antwoordt Mehmet het volgende: “Dan kunnen de brandweermannen en -vrouwen geen inzet doen. Het is cruciaal dat je bij een brand naar binnen kunt met schone lucht en betrouwbaar/gekeurd materiaal. Elke kazerne heeft voorraad voor twee inzetten. Hoe lang kazernes met de voorraad doen, hangt dus af van het aantal incidenten of oefeningen ze draaien...”

Mehmet

Delen