Achter de schermen met Jerrit

We doen meer dan alleen blussen. Achter de schermen hebben we veel stille krachten die ervoor zorgen dat onze brandweermensen veilig een inzet kunnen doen.

Jerrit ter Harmsel, 31 jaar, werkt als sportinstructeur en PPMO-testleider bij Brandweer Twente. In 2008 is hij als stagiaire begonnen bij (destijds) brandweer Enschede in het kader van zijn opleiding ‘Sportinstructeur geüniformeerde beroepen’. In 2010 is hij begonnen aan de opleiding Fysiotherapie, wat goed te combineren was met een bijbaan als sportinstructeur. Vier jaar later kwam hij in dienst en heeft inmiddels ook de opleiding Manschap A behaald.

Als sportinstructeur is Jerrit samen met twee collega’s verantwoordelijk voor het verzorgen van de sportlessen op de beroepskazernes (Almelo, Hengelo en Enschede) en zijn zij het aanspreekpunt voor begeleiding om conditie te verbeteren. Jerrit begeleidt vooral de collega’s die een blessure of een andere medische klacht hebben, mede door zijn achtergrond als fysiotherapeut.

Collega’s kunnen hem ook tegenkomen op een oefenavond voor het Jaarlijks Fysiek Oefenmoment. Iedere repressieve medewerker dient in het jaar dat hij/zij geen Preventief Periodiek Medisch Onderzoek (PPMO) heeft, een fysiek oefenmoment te doen. De deelnemer loopt een parcours, waarbij Jerrit advies geeft over zijn of haar conditie en hoe deze eventueel te verbeteren is.

Jerrit wordt ook ingezet als PPMO-testleider. Dan observeert hij de deelnemer of hij/zij de brandbestrijdingsbaan en stairmaster goed uitvoert en koppelt dit terug naar de keuringsarts. De keuringsarts bepaalt aan de hand van alle verkregen informatie (vragenlijst, medisch onderzoek, brandbestrijdingsbaan en stairmaster) de deelnemer geschikt , geschikt met aantekening of ongeschikt is voor de uitruk.

Wat gebeurt er als jij jouw werkzaamheden stillegt?
Het brandweervak kan fysiek en mentaal zwaar zijn. Wanneer je regelmatig beweegt  is de kans op een blessure en/of uitval kleiner dan wanneer je helemaal niet beweegt. Ik ondersteun mijn collega’s graag en geef ze adviezen om zichzelf te verbeteren of bepaalde oefeningen technisch beter uit te voeren. Toch blijft bewegen en fit zijn ieders eigen verantwoordelijkheid. Niet fit zijn kan betekenen dat je de PPMO niet haalt, waardoor je per direct niet meer inzetbaar bent voor incidenten. Het is dus van belang om jezelf gezond en fit te houden. Ik help daar graag bij! 

Jerrit Met Sjaak

Delen