Innovatie VLAS

Brandweer Twente maakt al twee jaar gebruik van het vernieuwde Lagedruk Aflegsysteem, dat bekend staat als VLAS. Dit geavanceerde systeem bestaat uit drie soorten slangen: hogedrukslangen, O-bundelslangen en snelle aanvalsslangen. Het biedt ons de mogelijkheid om op verschillende manieren branden te bestrijden, afhankelijk van hun intensiteit. Met het indrukwekkende koelvermogen van VLAS kunnen we snel optreden bij de eerste tekenen van brand. Als Brandweer Twente waren we vroeg betrokken bij de ontwikkeling en hebben we deze innovatie verder verbeterd. VLAS wordt nu standaard ingezet als uitrusting in al onze tankautospuiten.

Waarom VLAS?

VLAS gebruiken we omdat we er veiliger en sneller mee kunnen werken dan voorheen. In veel minder tijd kunnen we toch veel water op de brand krijgen.

Benieuwd naar meer? Bekijk hiernaast de video.

VLAS is niet echt een innovatie, maar een andere manier van werken die ons optreden simpeler en veiliger heeft maakt. En daar doen we het voor.“

René Tonis - Specialist Brandweerzorg

VLAS bestaat uit

 • Hogedruk

  In het midden van de tankautospuit zitten de Hogedruk slangen. Deze worden over het algemeen gebruikt voor kleine branden.

 • O-Bundels

  Naast de Hogedruk slangen zitten in de tankautospuit de zogenaamde O-bundels. Deze gebruiken we vaak bij middelgrote branden.

 • Snelle Aanval

  En als laatst zit er in een tankautospuit ook de Snelle Aanval slangen. Deze gebruiken we vaak bij grote branden.

Feitjes

In 2023/2024 worden alle tankautospuiten van Brandweer Twente vervangen. Momenteel zijn van de in totaal 39 voertuigen al 13 nieuwe tankautospuiten. Deze zijn allemaal voorzien van VLAS. Dit houdt in dat deze zijn voorzien van:

 • 6x 20 meter O-bundel slangen (Rood)
 • 4x 20 meter Snelle aanval slangen (Geel)
 • 2 HogeDruk Haspels
 • Een Bundlewheel

Slangen oprollen

Brandweer Twente heeft de standaardbepakking van de blusvoertuigen daarnaast ook aangevuld met de BundleWheel. Een innovatieve ontwikkeling die bedacht is door Klaas Reuvers en Dennis Elbersen, brandweervrijwilligers van kazerne Haaksbergen.

Door het gebruik van de BundleWheel is het mogelijk om op een efficiëntere, snellere en meer verantwoorde manier bundelslangen op te rollen. Hoe de BundleWheel eruit ziet en werkt is te zien in de video hiernaast.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box