Vrijwilliger worden

De brandweer is 7 dagen per week 24 uur per dag paraat om de veiligheid in jouw woonplaats te garanderen. Om paraat te kunnen blijven, hebben wij (naast onze beroepskrachten) vrijwilligers nodig. Mannen én vrouwen uit alle lagen van de bevolking en van verschillende nationaliteiten. Mensen die zich betrokken voelen bij hun woon- en werkomgeving en zich daar op een positieve manier voor willen inzetten.

Waar zoeken we vrijwilligers?

Over de gehele regio Rotterdam-Rijnmond verspreid hebben we kazernes waar vandaan vrijwillige brandweer uitrukt en waar we ook mensen zoeken. Onderaan deze pagina kun je je aanmelden en nemen we contact met je op over de mogelijkheden in jouw woon- en/of werkplaats.

Wat verwachten we van je?

Vrijwilligers zijn geen ‘amateur-brandweerlieden'. De opleiding en training is namelijk gelijk aan die van de beroepsbrandweer. Het enige verschil is dat je als vrijwilliger geen dagtaak hebt aan je brandweerwerk. Om het werk van brandweerman/-vrouw te kunnen uitvoeren, heb je om te beginnen een goede conditie en veel uithoudingsvermogen nodig. Daarnaast verwachten wij van je dat je goed kunt samenwerken, dat je beschikt over improvisatievermogen, dat je stressbestendig bent en tegen een stootje kunt. Je moet immers snel in actie kunnen komen zonder dat je van tevoren weet wat er aan de hand is. Bij dag en bij nacht. 

Verder ben je 18 jaar of ouder, minimaal 1,65 meter lang en beschik je over een opleiding op minimaal LBO-C / VMBO-C / MAVO-niveau en over de zwemdiploma's A en B. Tenslotte moet je bereid zijn om te studeren voor de landelijk erkende vakdiploma's. 

Wat bieden we je?

In eerste instantie krijg je een afwisselende en ook stoere baan waarin je werkt onder niet alledaagse omstandigheden. De opleidingen en trainingen die je krijgt, komen je ook in het dagelijks leven van pas. Je ziet welke gevaren zich bij bepaalde situaties kunnen voordoen. Verder word je getraind om maatregelen te treffen om ongelukken te voorkomen. Je leert in teamverband te werken en elkaar te beschermen, eerste hulp te verlenen bij ongelukken en nog veel andere aspecten die bij de brandweer een grote rol spelen. Daarnaast kun je rekenen op een aantal financiële vergoedingen. Zo krijg je een vaste jaarvergoeding, ontvang je een uurvergoeding voor deelname aan oefeningen of cursussen. Daarnaast betalen we je een bedrag per uur als je wordt ingezet bij brandbestrijding/hulpverlening.  

De procedure

De inspanningen die je levert als vrijwilliger zijn niet gering. Voor je eigen veiligheid en die van de andere brandweermensen is er daarom een uitgebreide selectieprocedure, waarbij je een aantal testen moet afleggen. Je krijgt een sporttest, een brandweertest en een zwemtest waarbij wij kunnen zien hoe het met jouw fysieke gesteldheid is. Ook leg je een psychologische test af en onderga je een medische keuring. Bovendien moet je een  ‘verklaring omtrent gedrag' overleggen. Wanneer je al deze testen met goed gevolg hebt afgelegd, kun je als vrijwilliger aan de slag. 

Geïnteresseerd? Meld je dan nu aan! Je wordt dan door ons gebeld waarbij met je besproken worden welke mogelijkheden er zijn om vrijwilliger te worden in jouw woonplaats binnen de regio Rotterdam-Rijnmond.

Aanmelden doe je bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond - de overkoepelende organisatie van brandweerkorpsen in de regio Rotterdam-Rijnmond.

Meld je aan als brandweervrijwilliger

Delen