Rookstopper blijkt effectief

  • Rotterdam
  • 19 juli 2018

Rookstopper blijkt effectief

De rookstopper is een tool die je helpt om de rook in het brandcompartiment te houden. Daardoor blijft er een vluchtweg rookvrij en kunnen mensen nog veilig geëvacueerd worden. Binnen Rotterdam-Rijnmond is de rookstopper inmiddels al enkele keren met succes ingezet.

Sinds enkele weken zijn zes kazernes uitgerust met een zogeheten Smoke Blocker, ofwel de Rookstopper. Dit als initiatief vanuit een zogeheten proeftuin om een innovatie of idee van een collega in de praktijk te testen.

In de praktijk

Brandweerman Eus Heugens: ‘Op de kazerne Frobenstraat ligt de rookstopper sinds korte tijd op de tankautospuit. We hebben de rookstopper nu een paar keer gebruikt. Bijvoorbeeld bij een kelderbrandje en een brandje in een industrieel pand. Daarbij hebben we de stroming van rook kunnen blokken. Door deze inzetten ben ik ontzettend enthousiast geworden over de rookstopper. Het enige nadeel dat ik kan bedenken is dat de aanvalsploeg het moet meeslepen. Daar staat tegenover dat je de zuurstoftoevoer beperkt, je veilig vluchten mogelijk maakt en rookschade beperkt. 

‘Tour de rookstopper’

‘Inmiddels zijn nog vijf kazernes voorzien van een rookstopper en met een ‘tour de rookstopper’ ben ik daar langs gegaan om het verhaal, de achterliggende gedachte en de praktijkervaringen te delen. Dit werd bij alle kazernes en ploegen positief ontvangen. Binnen een week na de tour kreeg ik al van de collega`s verschillende foto`s toegestuurd van inzetten met de rookstopper.’ 

Bijzonder succesvol

Met name het resultaat van het gebruik van de rookstopper bij een brand op 15 mei in een studentenhotel aan de Willemskade in Rotterdam was opzienbarend. Bij deze brand zorgde de inzet van een rookstopper er voor dat rookverspreiding door het pand grotendeels werd voorkomen. Ook later die week zorgde het gebruik van een rookstopper bij een grote brand in Schiedam er voor dat de rook beperkt bleef tot de brandverdieping.

Wat is precies een rookstopper?

De draagbare rookstopper voorkomt de verspreiding van rook en warmte in niet getroffen gebieden van de brandende gebouwen. Na de installatie van de draagbare rookstopper kan de deur naar het getroffen gebied worden geopend en kan de brandweer de kamer erachter betreden voor hun activiteiten zonder de verspreiding van rook en warmte in het gebouw. Hierdoor kunnen eventuele reddingen veiliger uitgevoerd worden en kan rookschade verminderd of zelfs worden voorkomen.

Wil je meer weten over de rookstopper, neem dan contact op via SLIM@vr-rr.nl. SLIM staat voor Samen Leren van Incidenten een Must.

Delen