Ahrens Fox 5 terug in Rotterdam-Rijnmond

  • Rotterdam
  • 20 november 2018

De lang verloren gewaande Ahrens Fox A5 is vandaag, dinsdag 20 november 2018, weer in Rotterdam teruggekeerd. In het bijzijn van meer dan 160 veteranen van de Brandweer Rotterdam-Rijnmond is het voertuig officieel overgedragen.

De Ahrens Fox A5 is één van de zeven brandweervoertuigen die in de jaren twintig van de vorige eeuw in Amerika werden aangeschaft. Jarenlang hebben ze dienst gedaan in Rotterdam en omgeving, tot de voertuigen in 1970 werden vervangen door nieuwe blusvoertuigen.

De Ahrens Fox’en hebben ook tijdens de Tweede Wereldoorlog een grote rol gespeeld in het blussen van branden, waarbij één Ahrens Fox onherstelbaar beschadigd raakte tijdens een bombardement in de Waalhaven. De andere voertuigen zijn ook nog ingezet bij grote branden in de haven en de brand bij het Groot Handelsgebouw in Rotterdam in 1970.

De Ahrens Fox A5 stond vele jaren bij de kazerne Stadionweg, vlakbij de Rotterdamse Kuip. Waar andere Ahrens Fox’en bij musea en de gemeente Rotterdam staan, was de Ahrens Fox A5, ook wel bekend als Dr.Ir.M.F.de Bruyne lange tijd in particulier bezit. De afgelopen jaren is dit blusvoertuig volledig gerestaureerd en recent overgenomen door Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Zo is het voertuig weer terug op z’n oude plek.

Meer lezen over de Ahrens Fox? Kijk dan op deze pagina.

 

Algemeen directeur Arjen Littooij en directeur Brandweer Jolanda Trijselaar bij het overdrachtsmoment

Veteranen van Brandweer Rotterdam-Rijnmond bij de Ahrens Fox A5.

Delen