Open dag Zaltbommel

Zaltbommel

In het kort

Datum 11 juni 2022
Tijd 10:00 - 16:00
Toegang Gratis
Locatie Zaltbommel
Adres Steenweg 81, 5301 HK
Plaats Zaltbommel

Op zaterdag 11 juni opent de brandweer Zaltbommel haar deuren in het kader van het 100-jarige bestaan van de brandweervereniging.  Op 21 november 1921 is de brandweervereniging Zaltbommel opgericht. Een moment waar de brandweer in 2021 graag feestelijk op terug wilde kijken. Door de coronamaatregelen is dat niet gelukt. Komende zaterdag, 11 juni, kan met een jaar vertraging alsnog een kijkje genomen worden bij Brandweer Zaltbommel. Ook kunnen de bezoekers ervaren wat het is om te werken met brandweermaterieel en uiteraard diverse demonstraties bijwonen.

Tour

Tijdens de open dag leren de bezoekers de historie van brandweer Zaltbommel kennen. In de kazerne is een route uitgezet langs de oude handpomp (uit 1850), het historische materieel en onze eerste Tankautospuit ‘de oude Marie’. Ook kunnen bezoekers in de kazerne foto’s van vroeger zien.

Op het achterterrein vindt ieder heel uur een demonstratie plaats. Demonstraties van:

  • jeugdbrandweer
  • blussen
  • hulpverlening het open knippen van een voertuig
  • hoe het brandweerwerk vroeger ging.

De ‘leden van de ronde tafel’verzorgen die laatste demonstratie. Dit zijn oud-leden van onze brandweerpost. Ook zij maken onderdeel uit van brandweervereniging Zaltbommel. Nadat de actieve dienst voorbij is, kan een brandweerman lid blijven van de vereniging. Deze leden blijven elke week trouw de oefenavond bezoeken. Niet om mee te oefenen, maar voor de gezelligheid. Op deze manier blijven onze leden betrokken bij de brandweer.

Aan het begin van de tour kan een vragenformulier meegenomen worden. Op het vragenformulier staan diverse vragen die opgezocht kunnen worden bij de verschillende onderdelen van de open dag.

Zelf ervaren

Als er geen demonstraties zijn, zijn er op het achterterrein diverse activiteiten. Zo kunnen de bezoekers zelf ervaren hoe het ‘voelt’ om een fiets kapot te knippen en een kijkje nemen in het huis van de familie van der Werf. Dit huis kunnen bezoeker in 3 minuten doorlopen. In deze drie minuten leer je meer over hoe je brand kunt voorkomen en hoe je goed voorbereid kunt zijn als er toch brand uitbreekt. Bijvoorbeeld: het belang van rookmelders, een vluchtplan en het sluiten van binnendeuren.

Oppervlaktewaterredding en hoogwerker

Het oppervlaktewaterreddingsteam van de brandweer Kerkdriel is met de boot aanwezig. Kinderen kunnen plaatsnemen in de boot en kunnen alles vragen over oppervlaktewateredding. Ook de hoogwerker uit de kazerne Waardenburg is aanwezig. Voor de kazerne staat een groot blusvoertuig van de vliegbasis Woensdrecht. Ook een container met gereedschap van het STH-team (specialistische technische hulverlening) is te bekijken.

Kleurplatenactie

Speciaal voor de open dag is een unieke kleurplaat gemaakt. Deze kleurplaten zijn naar de scholen in en rond Zaltbommel gebracht om uit te delen in de laagste klassen. De kinderen die een kleurplaat inleveren krijgen een bouwplaat. De winnaars krijgen een leuk prijsje. De prijswinnaars worden dezelfde dag nog bekend gemaakt via Facebook en Instagram.

Stel een vraag
Sluit stel een vraag box