Hoe hard kan een brandweerauto?

Hoe hard een brandweerauto kán maakt eigenlijk niet zoveel uit. Wel hoe hard hij mág! Ook voor brandweerauto's geldt namelijk een maximumsnelheid.

Een kleine brandweerauto, eentje die minder weegt dan vijfduizend kilo (ja, dat noemen wij een kleine auto, ook al is hij nog best wel zwaar!), mag maximaal 40 kilometer per uur harder dan dat je met een gewone auto mag rijden. Dus maximaal 140 kilometer per uur. *) De grotere brandweerauto's die zwaarder zijn dan vijfduizend kilo, mogen twintig kilometer te hard rijden, dus 120 kilometer per uur. Deze 140 en 120 kilometer per uur geldt alleen op de autosnelweg. Als er een file is en de brandweerauto rijdt met de sirene aan, dan mag de brandweerauto ook op de vluchtstrook rijden. Daar mag hij dan niet harder dan 50 kilometer per uur.

Meestal hebben ze korte ritten, want ze willen natuurlijk zo snel mogelijk naar de brand toe. Daarom zie je de brandweerauto niet zo vaak op de snelweg en vaker bij jou in het dorp of stad, of nog dichterbij, bij jou in de buurt.

*) Per vrijdag 13 maart (deels) wanneer de snelheidsverlaging naar maximaal 100 kilometer per uur ingaat.

Delen