Gebruikt de brandweer ook honden?

Vroeger, toen brandweerwagens nog door paarden werden getrokken, werden honden gebruikt om het pad voor de paarden vrij te maken en om de paarden te kalmeren.

Nu zijn paarden natuurlijk niet meer nodig en gebruikt de brandweer ook minder honden. Toch doen de trouwe viervoeters nog steeds belangrijk werk!

Bron foto: twitter London Fire Brigade

Zo helpen Murphy, Roscoe en Sherlock de Engelse brandweer bij het onderzoeken van branden. Doordat ze zo goed ruiken helpen ze bijvoorbeeld bepalen of een brand met opzet is aangestoken. Op het moment dat ze iets gevaarlijks ruiken, blijven ze zitten om te wachten op hun baasje. Zo weet de brandweer dus direct of er gevaarlijke stoffen in de buurt zijn. Ze worden op een heel speelse manier getraind: elke keer dat ze een brandbare stof ontdekken mogen ze met een tennisbal spelen.

Ook bij instortingen, aardbevingen of als iemand vermist is zijn honden heel belangrijk. De brandweer gebruikt dan speciale reddingshondenteams. Die honden kunnen zo goed ruiken, dat ze zelfs mensen die onder het puin liggen opsporen. En als ze dan iemand hebben gevonden, blijven ze graag nog even voor een knuffel.

We hebben natuurlijk ook Smokey de Rookmelder. Hij helpt de brandweer om uit te leggen hoe je brandveilig leeft. Als de brandweer bij jou op school les komt geven kom je hem misschien ook wel tegen!

smokey-web-c.png

Brandweer op school

Er zijn allerlei mogelijkheden wanneer het gaat over brandweerles op school. Informeer bij de brandweer in je eigen veiligheidsregio naar de mogelijkheden.

bvl-ambassadeur.jpg

Delen