5 maart 1637: geboortedag Jan van der Heyden

Jan van der Heyden (geboren in Gorinchem op 5 maart 1637 en overleden in Amsterdam op 28 maart 1712) was een Noord-Nederlands schilder, tekenaar, etser en uitvinder. Hij is vooral bekend vanwege zijn vele stadsgezichten en als uitvinder van de straatlantaarn én de verbeterde brandspuit (1677).

Eerder in 1672 verbeterde Jan van der Heyden al de brandweerpomp. Hij demonstreerde zijn uitvinding bij het stadhuis en vanaf de Westertoren in Amsterdam. In 1697 kreeg hij bezoek van Peter de Grote, die tevergeefs probeerde hem over te halen mee te gaan naar Rusland. De uitvinder verkocht hem wel een aantal brandspuiten à 385 gulden per stuk. Destijds kenden ze ook al reorganisaties: Van der Heyden heeft in 1682 een compleet nieuwe brandweerorganisatie ingevoerd en verplicht oefenen ingesteld.

Tot 2019 kende de Brandweer de Jan van der Heyden-prijs met als doel mooie en waardevolle innovaties landelijk uit te rollen. Meer dan tweehonderd innovaties groot en klein, eenvoudig en ingewikkeld zijn de revue gepasseerd. Alle ideeën gaven een antwoord op een vraagstuk binnen de brandweer. De vraagstukken blijven en de innovaties ook. Deze worden vanaf 2019 op een andere manier gedeeld: tijd voor vernieuwing.
De Brandweer organiseert jaarlijks, in oktober, een Brandweerevent. Tijdens het event is er nu ruimte voor innovaties binnen de brandweer. Innoveren en de Brandweer: deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Meer informatie over Jan van der Heijden:

Jan-van-der-Heyden_vrijstaand.png

Delen