Totaal 5 dagen blussen en nablussen

24 maart 1996: zeer grote plasticafvalbrand Amsterdam

Op 24 maart 1996 om 16.56 uur vindt in Amsterdam een zeer grote uitslaande brand plaats in een opslagloods met plastic afvalstoffen. 

Het opgeslagen plastic was zowel bedrijfsafval als huishoudelijk afval, afkomstig uit Duitsland. Volgens Europese regels is export van huishoudelijk afval verboden. De directeur stond terecht omdat hij geen vergunning had voor de opslag van de afvalstoffen. Evenmin had hij die voor de opslag van plastic, technisch vet en harsen in twee andere loodsen op andere locaties. Het stadsdeel Amsterdam-Noord, waar het bedrijf was gevestigd, had dit eerder die maand aan de Milieudienst gemeld met de vraag een vergunning af te geven of zo nodig op te treden.

Geblust met 11 stralen en 11 waterkanonnen

Door de brand kregen omwonenden irritaties aan de luchtwegen en ontstond er stankoverlast. De gemeente Amsterdam draaide op voor de 400.000 gulden die het opruimen van het puin van de afgebrande opslagloods kostte. De kosten van de afvalverwerking kwamen daar nog bovenop. Het bedrijf is failliet gegaan.

Oorzaak: brandstichting. Geblust met 11 stralen en 11 waterkanonnen. Melding 24 maart: 16.56 uur, uitgerukt: 16.58 uur, ter plaatse: 17.00 uur, middelbrand: 17.03 uur, grote brand: 17.12 uur, zeer grote brand: 17.25 uur, brand meester: 21.33 uur, einde nablussing: 29 maart om 14.28 uur.

Celstraf geëist tegen afvalverwerker

De officier van justitie bij de rechtbank in Amsterdam eiste twaalf maanden gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar tegen de eigenaar van het afvalverwerkingsbedrijf. De officier van justitie wees tijdens de rechtszaak op de risico's die de afvalstoffen met zich meebrengen en concludeerde dat de verdachte niet op de hoogte was van de wetgeving. De eigenaar zei dat hij volledig vertrouwde op het oordeel van zijn leveranciers. Het kwam volgens hem verschillende keren voor dat hij afval kreeg waarvan niet duidelijk was wat het precies was. De eindbestemming van de stoffen was ook niet altijd bekend. De advocaat zei dat zijn cliënt niets van de gang van zaken begreep en dat hij de dagelijkse leiding aan twee werknemers van het bedrijf overliet.

Blijf uit de rook
Milieuregels voor bedrijven, opslag gevaarlijke stoffen, Activiteitenbesluit
Meer Deze Dag In

Bronnen: Nationaal brandweerdocumentatiecentrum (kroniek van branden Amsterdam), Volkskrant en Reformatorisch Dagblad (via Digibron)

Wat moet je doen als de sirene gaat?

  • Ga zo snel mogelijk naar binnen
  • Sluit ramen en deuren
  • Zet radio of tv aan
  • Stem af op de regionale omroep

Delen