Technische hulpverlening

Wat nu, denkt de bevelvoerder. De auto ligt op de kant tegen de boom. In de auto zit een slachtoffer vast. Om hem eruit te krijgen moet de auto rechtop worden gezet. Het hulpverleningsvoertuig kan de auto rechtop trekken alleen zal hij met een klap neerkomen. Een onwenselijke situatie voor zowel slachtoffer als de hulpverlener die in de wagen het slachtoffer stabiliseert. Dan heeft de bevelvoerder een idee en vraagt de eigenaar van de naastgelegen boerderij om hulp. Er wordt een trekker gehaald en zeer beheerst wordt de auto rechtop gezet. De brandweer haalt het slachtoffer met behulp van zwaar redgereedschap uit de auto. 

Technische hulpverlening (THV) is één van de vier kerntaken van de brandweer. De hamvraag bij THV is: hoe gaan wij de klus klaren? Of het nu gaat om een koe in de sloot of een kettingbotsing: er wordt op ons gerekend. Dat betekent zo snel mogelijk overzicht krijgen over het incident. Kennis, materieel en improvisatievermogen is van groot belang om de steeds weer wisselende incidenten tot een goed einde te brengen. 

Kennis, materieel en improvisatievermogen 

Onze mensen zijn deskundig, oplossingsgericht, hebben een groot technisch inzicht en werken als een team. Daarop wordt je geselecteerd en getraind. Al onze wagens zijn uitgerust met technisch geavanceerde hulpverleningsgereedschappen. Bij een incident is het zaak om snel te bepalen hoe je mensen en middelen kunt in zetten. Om regionale korpsen bij te staan bij complexe en zware incidenten kan er een beroep worden gedaan op de teams van het landelijk Specialisme Technische Hulpverlening. Naast het technisch aspect is het ook belangrijk om goed om te kunnen gaan met de slachtoffers die je aan het bevrijden bent. Daarbij werk je nauw samen met andere hulpdiensten.   

De tankautospuit versus hulpverleningsvoertuig

In de tankautospuit (TS) is een grote hoeveelheid gespecialiseerd gereedschap beschikbaar. Handgereedschap, hydraulisch gereedschap, stabilisatiemiddelen, speciale sleutels, scheppen, bijlen, helligan tool, betonschaar etc. De brandweer zet een hulpverleningsvoertuig in als de inzet van een TS niet toereikend is. Het THV-voertuig wordt bemand door opgeleide specialisten die het voertuig en de uitrusting door en door kennen. Afhankelijk van je regio vind je hier zwaarder en gespecialiseerder gereedschap in en materialen voor incidenten die niet vaak voorkomen.

Wat verstaan we onder THV?

  • Bevrijden van mensen uit liften
  • Redden van dieren in nood
  • Levensreddende handelingen of assisteren daarbij
  • (Verkeers)ongevallen met beknelling en het bevrijden van slachtoffers
  • Redden van mensen op hoogte
  • Te water geraakte personen/voertuigen helpen 
  • Helpen bij storm- en waterschade
  • Helpen bij stroomuitval in verzorgingstehuizen

Protocol levensreddend handelen

Op 1 januari 2016 is versie 3 van het Landelijk protocol levensreddend handelen door de brandweer verschenen. LPLHB 3.0 vervangt LPLHB 2.2, ook als onderdeel van de leergang Manschap a.

Contact

Wil je meer weten over het Specialisme Technische Hulpverlening, of heb je een opmerking? Neem dan contact op met de programmacoördinator Incidentbestrijding, Odiel Nolet.

Delen