Opvang en nazorg

“Als brandweerman krijg je te maken met ingrijpende gebeurtenissen. Dat hoort erbij en daar leer je mee omgaan. Ik kon het altijd wel een plekje geven. Dacht ik.” Ogenschijnlijk was er met Demis Jansen niks aan de hand. Als toegewijde vader en brandweerman deed hij zijn werk en stond hij altijd voor anderen klaar. Maar in werkelijkheid voerde Demis een verborgen gevecht tegen emoties waar hij zich geen raad mee wist.

Het werk van de brandweer is mooi en dankbaar, maar ook risicovol. Keer op keer doen jij en je collega's je uiterste best om mens en dier te helpen. Je bent hierop goed voorbereid. Toch kunnen sommige inzetten schokkend zijn. Bijvoorbeeld als er slachtoffers vallen, kinderen betrokken zijn of jijzelf of je collega's gewond raken. Deze situaties kunnen een grote impact op je hebben.

Collegiale opvang

Het vroegtijdig praten over schokkende ervaringen, erkenning en ondersteuning helpen bij de verwerking. Daarom bieden veel korpsen directe nazorg in de vorm van collegiale opvang: Bedrijfs Opvang Team (BOT), Collegiaal Opvang Team (COT) of Team Collegiale Opvang (TCO-team). Dit team gaat na een ingrijpende inzet met jou en jouw collega‘s in gesprek. De collega's van het opvangteam zijn hiervoor opgeleid en bijgeschoold. Omdat het collega’s zijn spreken ze dezelfde taal en herkennen ze de symptomen. Heb je aanvullende hulp nodig, dan verwijzen zij je door naar bijvoorbeeld het Steunpunt Brandweer.

Praten helpt je verder. Gewoon van mens tot mens. Daardoor voelde ik me eindelijk gehoord. En mijn vrouw ook. Dat was een enorme steun.

  • Demis Jansen Demis Jansen

Handreiking opvang en nazorg

Deze handreiking is afgeleid van de ‘Richtlijn psychosociale ondersteuning geüniformeerden' (Impact, 2010). Het beschrijft de optimale opvang, ondersteuning en nazorg op grond van de laatste inzichten.

Samenvatting opvang en nazorg

Deze samenvatting is afgeleid van de ‘Richtlijn psychosociale ondersteuning geüniformeerden' (Impact, 2010). Het beschrijft de optimale opvang, ondersteuning en nazorg op grond van de laatste inzichten.

Folder Opvang en nazorg

Na traumatische gebeurtenissen tijdens je werk kun je ondersteuning vinden bij collegiale opvang (BOT/COT/TCO) in jouw regio.

Steunpunt Brandweer

Een aantal regio’s maakt gebruik van het Steunpunt Brandweer. Het Steunpunt Brandweer is een aanvullende voorziening die door het Nederlands Veteraneninstituut wordt aangeboden. Het vormt een aanvulling op de collegiale ondersteuning op de werkvloer en biedt aanvullende ondersteuning, advies en gespecialiseerde hulp bij psychosociale problemen. Het Nederlands Veteraneninstituut heeft veel ervaring met het bieden van hulp aan (oud-)geüniformeerden die in hun werk te maken hebben of hebben gehad met ingrijpende gebeurtenissen.

Wanneer heb ik hulp nodig?

Herken je onderstaande klachten bij jezelf, een familielid of een collega?

  • herbeleving (nachtmerries of flashbacks)
  • vermijding van herinneringen of emotionele uitschakeling hiervan
  • ernstige prikkelbaarheid
  • slaapstoornissen
  • extreme spanning als gevolg van bepaalde prikkels
  • irritatie en hevige schrikreacties
  • depressieve gedachten en gevoelens
  • overmatig middelengebruik

Praten helpt. Neem voor hulp en advies contact op met het collegiale opvangteam in jouw regio.

We willen dat onze mensen zich gehoord voelen en dat ze in vertrouwen kunnen praten.

  • E. Kraaijvanger E. Kraaijvanger

Delen