Odyssey Hackathon: hoe Blockchain en AI ons kan helpen

Het zit erop! In de oude suikerfabriek in Groningen vond van 12 t/m 15 april de Odyssey Hackathon plaats: het grootste blockchain evenement ter wereld. Het IFV, brandweer en veiligheidsregio's deden mee en hebben zich drie dagen lang bijna non-stop ondergedompeld in een (ody)zee van energie, innovatie en bruisende ideeën. 

100 teams. 20 vraagstukken. 29 nationaliteiten. En 48 uur om tot nieuwe, frisse, onverwachte oplossingen te komen. En dat is gelukt! In de video hiernaast vertellen Steven en Nils kort over de winnende voorstellen: een gericht op de toepassing van Artificial Intelligence en een gericht op de technologie van blockchain. Meer over deze oplossingen vind je verderop op deze pagina. Ben je benieuwd naar de andere winnende teams? Kijk dan op de site van het evenement.

Odyssey Ignite: kick-off voor gloednieuwe ideeën
Het evenement zit er op. Maar nu is het aan ons om de ideeën verder te brengen. Op 15 april maakten we meteen een eerste stap tijdens de 'Odyssey Ignite'. Hier werden de winnende oplossingen gepresenteerd aan relevante stakeholders en investeerders, om ze op alle vlakken direct een flinke boost te geven. En met succes! Zo zijn er contacten gelegd met onder andere KLM en is een vervolgafspraak met het team gemaakt.

Wordt vervolgd
De komende tijd gaan we de resultaten, wat deze voor ons betekenen en welke vervolgstappen we concreet gaan zetten met en binnen onze eigen organisaties delen. Binnenkort dus (veel) meer hierover! 

Onder tijdsdruk werken aan slimme toepassingen

48 uur lang werkten deelnemers uit 29 landen, vanuit verschillende disciplines, achtergronden en interesses op een slimme, unieke manier aan innovatieve oplossingen. Oplossingen voor, in ons geval, vraagstukken op het gebied van fysieke veiligheid. 

Onze vraagstukken

Wij deden met 10 teams mee aan twee vraagstukken:

  • Vraagstuk 1 ging over het stimuleren van het delen van informatie over gevaarlijke stoffen

  • Vraagstuk 2 richtte zich op het tijdens een crisis co-creëren van gevalideerde data die vervolgens op een veilige, betrouwbare manier kan worden gedeeld

Dit leverde het ons op: een versimpelde samenvatting

Oplossing 1: Blockchain


Voor de hulpdiensten is vaak niet of pas laat duidelijk welke gevaarlijke stof wordt vervoerd en wat dit voor ons betekent. Team Edgica gaat ons helpen hier verandering in te brengen, met behulp van blockchain technologie. 

De winnende oplossing bestaat uit drie delen: 

  1. Via sensortechnologie en Internet of things verbindingen in het voertuig, worden voortdurend data verzameld. De locatie van het voertuig wordt encrypted (versleutelde) vastgelegd

  2. Gaat het mis en gebeurt er iets met het voertuig, dan registreren deze systemen dit. Pas op dat moment -en alleen dan- worden alle relevante data via blockchain techniek beschikbaar gesteld aan ons, de meldkamer en de vervoerder

  3. Veiligheid krijgt hiermee een duidelijke economische waarde: hoe veiliger een vervoerder te werk gaat, bijvoorbeeld door preventieve maatregelen te nemen en data beschikbaar te stellen, hoe hoger de score die wordt toegekend en hoe interessanter het wordt om als vervoerder in veiligheid te investeren. Om optimaal gebruik van deze oplossing te kunnen maken wordt een ecosysteem ontwikkeld. Hierin hebben ook andere organisaties een belangrijke rol.

Wil je meer weten? Nils Rossmuller (Nils.Rosmuller@ifv.nl) kan je van alles vertellen over dit idee en de stappen om dit in de praktijk verder uit te werken. 

Oplossing 2: AI


Team Future Firefighters bedacht AIDA: Artificial Intelligence Disaster 
Assistent. AIDA gaat zelf op zoek naar relevante data, filtert deze en stelt deze data aan ons beschikbaar. Onder data verstaan we in dit geval informatie uit eerdere incidenten en bronnen zoals weervoorspellingen en verkeersinformatie.

Op basis van deze actuele data geeft AIDA ons concrete aanwijzingen, waarop wij kunnen bepalen waar we op inzetten en hoe we te werk gaan. Het systeem is zelflerend. Dit maakt deze aanwijzingen steeds nauwkeuriger en onze inzet steeds efficiënter en effectiever. Zo helpt AIDA ons onvoorspelbare rampen om te zetten in voor ons beheersbare risico's.

Benieuwd hoe dit precies werkt? Stel je vraag aan Lars Scheenstra (Lars.Scheenstra@vrgroningen.nl). 

Hacka wat?

Een hackathon gaat over het ‘kapen’ van een bestaande IT-oplossing en deze op een nieuwe, verrassende manier te hergebruiken om zo een vraagstuk op te lossen. Deelnemers hebben verschillende achtergronden komen uit verschillende werelddelen. Zij sluiten zich een lang weekend op, gaan in teams aan de slag en komen op maandag weer ‘naar buiten’ om aan de probleeminbrengers en een jury te presenteren hoe Blockchain en Artificial Intelligence (AI) technologie binnen dit vraagstuk een uitkomst kan bieden. Met onze deelname hopen we een grote innovatieve stap in de toekomst te zetten.

We commit to saving lives by using AIDA to turn unpredictable disasters into manageable risks

  • Future Firefighters - team #85 - Hackathon 2019 Future Firefighters - team #85 - Hackathon 2019
IMG_0549.jpg

We commit to increase public safety by sharing private & public data meant to prevent hazardous material transportation accidents and tot respond to these accidents. We tokenize transportation safety

  • Edgica - team #91 - Hackathon 2019 Edgica - team #91 - Hackathon 2019
e6467c7e-7ebe-4571-8bbf-6b7e9ce46e2f.JPG


Hoe nu verder? 

Via LinkedIn, Twitter en Facebook gaven we tijdens het evenement een kijkje achter de schermen. De vervolgstappen delen we de komende maanden ook met jullie, onder andere via deze website en de website van het IFV. 


 

          

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op de site van het evenement of neem contact op met
Hans Versnel (hans.versnel@ifv.nl) of Nicolien Geugies (nicolien.geugies@ifv.nl)

Delen