Canal Parade 2017

Op 5 augustus organiseerde Stichting Pride Amsterdam voor de tweeëntwintigste keer de Canal Parade over de Amsterdamse grachten, met als thema “This Is My Pride”.

Het netwerk Roze Rood van de brandweer voer dit keer voor het eerst mee met een eigen boot. Op de boot stond de slogan “Ook wij zijn de brandweer”. Aan boord was een grote diversiteit aan brandweermensen uit het hele land met verschillende rangen en functies. LHBTI’ers en heteroseksuele collega’s die allemaal vinden dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. “Onze” boot was de zesde van de in totaal 80 boten die mee mochten varen.

Netwerk Roze in Rood

Voor een 'kleurrijke', prettige en veilige werkomgeving.

Roze-Rood-Regenboogvlag.jpg

De opstapplek was de Marine Kazerne, waar we een briefing kregen en welkom werden werden door het bestuur van Roze Rood. Het zonnetje brak door en de sfeer was vanaf het begin erg gemoedelijk. Naast Leen Schaap - commandant van Brandweer Amsterdam-Amstelland - mocht ook het Netwerk Brandweervrouwen als speciale gast mee. Acceptatie en wederzijds respect vinden wij als partners in diversiteit erg belangrijk. Binnen de brandweer moet iedereen een veilige en prettige werkomgeving hebben. Aan boord waren er sky-tubes, CO2 kanonnen, confetti-kanonnen en rookgeneratoren. Zodra we onder een brug door kwamen (het waren er ruim 20) ging de sirene loeien, de rookgeneratoren en het blauwe zwaailicht aan. Tussen twee bruggen in kwamen de CO2 en de confetti-kanonnen tot “ontploffing”.

Dit waren de mooiste momenten omdat het publiek langs de kant dan extra hard begon te juichen en te klappen. Tussendoor werd er uiteraard ook met water gespoten richting het midden van de gracht. De uren vlogen voorbij en voor we er erg in hadden waren we alweer terug bij het Oosterdok.

Het was een mooi, maar vooral heel gezellig feest met een serieuze ondertoon. Naast het uitdragen van een belangrijke boodschap hebben wij als Brandweer Nederland een statement afgegeven. “Ook wij zijn de brandweer”.

Saskia Pouw, Veiligheidsregio Utrecht


Foto´s: Pascal Weidijk & Rob Weijer

Netwerk Brandweervrouwen

Vrouwen binnen de brandweer zorgen voor diversiteit en verandering. Maar diversiteit is veel meer dan alleen man-vrouw.

cOLLAGE.jpg

Delen