Het Bestuur

Het bestuur van het netwerk Brandweervrouwen bestaat uit:

  1. Sietske Verschuren (secretaris)
  2. Pascal de Haas (penningmeester)
  3. Marijke Besselink (ondersteunt Pascal als penningmeester)
  4. Saskia Pouw (portefeuille Communicatie)
  5. Wendy Cirkel (lid; nog een vrije rol)
  6. Claudia Prins (voorzitter)

Claudia Prins

Ik ben Claudia Prins, getrouwd en moeder van een 15 jarige zoon. Daarnaast ben ik Kazernemanager van de operationele dienst in Gouda. Dit is één van de vier kazernes uit het Cluster Beroeps van de Brandweer Hollands Midden. De kazerne heeft een 24- uursdienst en vrijwilligers.

Operationeel werk ik als Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS) voor de regio’s Haaglanden en Hollands Midden.

De basis is mijn inziens voor ieder brandweermens gelijk, dit zijn overeenkomsten: doel, fysiek, competenties, vakbekwaamheid. Is je basis op orde dan zijn de verschillen gewoon een gegeven en een waardevolle bijdrage aan het geheel.

Mijn ervaring met het netwerk Brandweervrouwen is divers. Naast het bijwonen van diverse congressen in het verleden, heb ik zelf ook wel eens contact met het netwerk gezocht toen ik bijvoorbeeld zwanger was. Tegenwoordig mag ik het netwerk vertegenwoordigen in de Projectgroep Operationeel Uniform en probeer ik de belangen van de dames te behartigen.

Het lijkt mij een spannende en boeiende uitdaging om het netwerk te laten voortbestaan, nieuw elan aan te brengen, vindbaarder te maken en de ondersteuning te bieden die het werkveld nodig heeft om de groei in diversiteit door te kunnen zetten.

Claudia Prins 2

"Het lijkt mij een spannende en boeiende uitdaging om het netwerk te laten voortbestaan, nieuw elan aan te brengen, vindbaarder te maken en de ondersteuning te bieden die het werkveld nodig heeft om de groei in diversiteit door te kunnen zetten."

Wendy Cirkel

Ik ben Wendy Cirkel. De mensen om mij heen kennen mij als een energieke, positieve geest die lef en gezond verstand in de juiste dosis combineert. Sinds 2008 ga ik met veel enthousiasme en gedrevenheid naar mijn werk als incidentbestrijder en sinds 2017 ook als instructeur bij brandweer Utrecht op post Tolsteeg. Daarnaast ben ik werkzaam in het Quick Respons Team, THV-instructeur binnen de VRU en waarnemer op het oefencentrum in Weeze.

De reden dat ik mij wil aansluiten bij het netwerk Brandweervrouwen is dat ik wil bijdragen aan een diverser personeelsbeleid. Het is immers bewezen dat bedrijven met een personeelsbestand waar medewerkers de ruimte krijgen om hun persoonlijke ervaringen en inzichten in te zetten, succesvoller zijn. Diversiteit is niet alleen een belangrijk aandachtspunt, maar ook een manier om organisaties snel, relatief goedkoop en duurzaam beter te laten presteren. Dus ook binnen de repressieve dienst van de brandweer. Een diversiteitsbeleid vormt tevens ook een effectieve manier om naar werving en selectie te kijken.

In dit kernteam gaan we o.a. in op de carrièrekansen van vrouwen om genderdiversiteit te vergroten. Zij vormen een aanzienlijk deel van de bestaande en toekomstige beroepsbevolking, maar krijgen nog steeds minder kansen op een baan en doorgroeimogelijkheden binnen de (beroeps)brandweer. Ik wil mij inzetten door eerst bewustzijn te creëren dat een hoger percentage vrouwen op leidinggevende posities beter werkzaam is binnen de (beroeps)brandweer. Van daaruit wil ik bouwen aan het einddoel: een gendervriendelijk personeelsbestand!

Wendy Cirkel

´Diversiteit is niet alleen een belangrijk aandachtspunt, maar ook een manier om organisaties snel, relatief goedkoop en duurzaam beter te laten presteren´

Wendy Cirkel


Pascal de Haas

Ik ben Pascal de Haas (49), werkzaam als beleidsmedewerker Risicobeheersing en Brandveilig leven bij Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek waarbij ik met name bezig ben met brandveilig leven. Echtgenote van ambulance collega en moeder van Mike (12) en druk met de bouw van ons droomhuis in Oosterwold (Almere). Bij mijn vorige werkgever, een Amerikaans telecombedrijf, heb ik ervaren dat diversiteit een belangrijke sleutel is in de winstgevendheid van een organisatie. Niet alleen qua producten (omzet) maar ook zeker qua werkbeleving.

Mede daarom draag ik het onderwerp Diversiteit een zeer warm hart toe en ben ik een paar jaar geleden betrokken geraakt bij het netwerk Brandweervrouwen.

Pascal De Haas

Ik heb ervaren dat diversiteit een belangrijke sleutel is in de winstgevendheid van een organisatie.

  • Pascal de Haas Pascal de Haas

Saskia Pouw

Ik ben Saskia Pouw, getrouwd en heb 3 volwassen zonen. Ik ben 10 jaar vrijwilliger geweest in Gooi en Vechtstreek en heb in het onderwijs gezeten. Sinds 2009 ben ik werkzaam bij de Veiligheidsregio Utrecht op de afdeling Toezicht van Risicobeheersing. Samen met mijn collega’s doen wij ons best om mensen te motiveren om zelfredzaam te zijn en dragen bij aan het wegnemen van onveilige situaties.

Mijn werk bestaat uit het controleren van gebouwen op het gebied van brandveiligheid. Bouwkundig, installatietechnisch en organisatorisch. Ook controleer ik evenementen.

Daarnaast werk ik gemiddeld 8 uur in de week voor Brandveilig leven. Ik houd me o.a. bezig  met het geven van table-top oefeningen in zorginstellingen (een laagdrempelige oefening waarin een ontruiming op tafel wordt nagespeeld) en geef regelmatig voorlichting.

Dat doe ik het liefste in groep 4 van de basisscholen. Voor dat ik begin zeg ik tegen de meisjes in de klas dat zij zich nooit moeten laten vertellen dat meisjes geen brandweervrouw kunnen worden. Op deze manier hoop ik (al is het maar misschien een klein stukje) bij te dragen dat het bij de volgende generatie heel normaal is geworden dat er vrouwen bij de brandweer zitten. Het percentage brandweervrouwen mag namelijk landelijk gezien zeker wel wat hoger worden want het is een feit dat een team van mannen én vrouwen beter werkt!

Saskia Pouw

´Het percentage brandweervrouwen mag landelijk gezien zeker wel wat hoger worden want het is een feit dat een team van mannen én vrouwen beter werkt!´

Saskia Pouw


Sietske Verschuren

Ik ben Sietske Verschuren. Ten eerste wil ik zeggen dat ik het ontzettend leuk vind om met de anderen aan de slag te gaan in het bestuur van het netwerk Brandweervrouwen! Ik denk dat we een mooie taak voor ons hebben en ik merk dat ik meteen energie krijg van de gedachte hieraan.

Ik ben 40 jaar en werkzaam bij Brandweer Amsterdam-Amstelland en ik word secretaris van het bestuur. Ik ben in 2002 begonnen bij (toen nog) brandweer Diemen als brandweervrijwilliger en dat doe ik nog steeds. Vanaf 2012 ben ik fulltime bij Brandweer Amsterdam-Amstelland gaan werken op de afdeling Planvorming. Sinds afgelopen augustus ben ik overgestapt naar de Operationele Dienst waar ik Staffunctionaris Vrijwilligers ben geworden.

Ik heb in de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan als secretaris van de Ondernemingsraad van BAA, de Onderdeel commissie Vrijwilligers en de personeelsvereniging van kazerne Diemen. En nu dus het Netwerk Brandweervrouwen.

Thuis woon ik samen met Michiel en onze kat Pooky in een appartement in het centrum van het “pittoreske” Diemen. Op een paar honderd meter van ons huis hebben we een volkstuin waar we wat groenten en fruit proberen te verbouwen, maar waar we vooral ons paradijsje hebben gemaakt. Hier hebben we de afgelopen tijd dan ook erg veel van onze vrije tijd doorgebracht.

Sietske Verschuren

´Ik denk dat we een mooie taak voor ons hebben en ik merk dat ik meteen energie krijg van de gedachte hieraan´

Sietske Verschuren


Marijke Besselink

Ik ben Marijke Besselink, een vrouw met een passie, dapper, een doorzetster, enthousiast, een doenster, veelzijdig, onderneemster, vrolijk, slim, lef, een eigen visie, hartelijk, geen doorsnee, met een eigen geluid, milieubewust en zeer begaan met dierenwelzijn.

Ik ben goed in mensgericht werken, denken vanuit kansen, een product op de kaart zetten, verbinden van mensen, organiseren en plannen, een netwerk opbouwen en onderhouden, gericht samen tot een oplossing komen.

Ik werk sinds 2001 bij de brandweer waar ik diverse functies heb gehad als hoofd bedrijfsbureau waaronder ook opleiden en oefenen  bij brandweer Almere, teamleider Toezicht en handhaving bij brandweer Eindhoven, adviseur en hoofd Risicobeheersing bij de Veiligheidsregio Limburg- Noord en op dit moment als programmacoördinator Omgevingsrecht voor Brandweer Nederland bij het IFV.

Ik heb een brandwacht opleiding en ben sinds 2000 werkzaam geweest als informatiemanager in het regionaal operationeel team (ROT).

Voordat ik bij de brandweer kwam werken heb ik gewerkt bij Fokker op Ypenburg en de gemeente Den Haag als adviseur en hoofd Milieuvergunningen.

Ik wil mij graag inzetten om te komen tot meer ambassadeurs welke het netwerk Brandweervrouwen een warm hart toedragen en voor de financiering van het Netwerk.

Ik wil dit doen middels het organiseren van mooie bijeenkomsten om elkaar te ontmoeten, verbinden en kennis en ervaringen delen.

Ik vind het heerlijk om te tuinieren, hardlopen en wandelen off road, te reizen en kennismaken met andere culturen en het maken van sledehondentochten in Europa met mijn Siberische husky’s.

Marijke Besselink

´Ik wil mij graag inzetten om te komen tot meer ambassadeurs welke het netwerk Brandweervrouwen een warm hart toedragen en voor de financiering van het Netwerk´

Marijke Besselink

Delen