Leren door een leerarena

Met veel materieel kwam de brandweer ter plaatse om de brand in het verzorgingshuis te bestrijden en de hulpbehoevende bewoners te evacueren. Ambulances brachten de lichtgewonden naar het ziekenhuis. De politie hield omstanders en de media op afstand. Bewoners werden opgevangen in een nabijgelegen sporthal. Een complexe inzet waarbij veel partijen intensief samenwerkten.

Sommige incidenten hebben een bijzonder karakter. Dat komt bijvoorbeeld door de complexiteit, het aantal slachtoffers, media-aandacht of onderzoeken door inspecties. Voor dit soort incidenten hebben we een leerarena ontwikkeld. De leerarena is een methode om te reflecteren op het eigen handelen. Doen we de goede dingen en doen we de dingen goed? Wat zou jij je collega vertellen als hij/zij morgen voor zo’n incident staat? Dit zijn de vragen die centraal staan.

Leerarena Moerdijk

Met het programma Lerend Vermogen nemen we verschillende initiatieven om het leren bij de brandweer een impuls te geven. Eén van deze initiatieven is de ontwikkeling van een leerarena. Lees meer over de leerarena in Moerdijk.

Leerarena Kijfhoek

Een leerarena heeft als doel: het reflecteren op het eigen optreden en het inventariseren van leereffecten. Lees meer over de leerarena in Kijfhoek.

Leerarena Leeuwarden

Het is belangrijk om te leren van incidenten en de opgedane kennis te delen met de collega's in het land. Lees meer over de leerarena in Leeuwarden.

Leren vanuit ervaring

De kracht van de leerarena zit in het ervaringsleren. Collega’s die het incident hebben meegemaakt en collega’s die niet betrokken zijn geweest gaan met elkaar in gesprek. Dit gebeurt in vertrouwelijkheid en los van functie en rang. Iedereen vertelt vanuit feiten, emoties, afwegingen en ervaringen zijn/haar verhaal. Door te luisteren, vragen te stellen en kennis en ervaring te delen, worden leeropgaven geformuleerd.

Leerarena.png

De leerarena in de praktijk

Het boekje ‘De leerarena in de praktijk' is opgesteld om opgedane ervaringen met de leerarena landelijk te delen. Het is een handreiking voor de voorbereiding en de uitvoering van een leerarena door concrete instrumenten.

Wat zou jij je collega vertellen als hij/zij morgen voor zo’n incident staat?

  • Brandweer Nederland Brandweer Nederland

Delen