Innovaties en onderzoek

De ontwikkeling van het kwadrantenmodel, onderzoeken naar blustechnieken en brandverloop, de brandweerradar die voorspelt waar de brand gaat plaatsvinden, blusrobots, brandbeleving in een modelwoning, brandveiligheidsapp. Allemaal voorbeelden van hele diverse innovaties die de afgelopen jaren zijn gedaan.

De wereld verandert continu. Technologische ontwikkelingen nemen een vlucht. Dat biedt veel kansen en mogelijkheden voor ons werk. We kunnen dankzij de innovaties sneller, efficiënter maar ook veiliger en schoner optreden. Door de digitale ontwikkelingen staan we dichter bij de mensen. Dit alles met maar één doel: de samenleving nog (brand)veiliger maken.

Doe mee!

Denk jij alleen maar in vernieuwende oplossingen? Dan ben jij onze nieuwe Jan van der Heyden.

Strategische innovatie en onderzoek

We zijn een innovatieve organisatie. Met 30.000 mensen met diverse achtergronden zijn er ook veel vernieuwende ideeën. Onze vrijwilligers hebben beroepen van automonteur tot advocaat. Op tal van gebieden wordt er gewerkt aan vernieuwing en verbetering. We innoveren niet alleen op de werkvloer, maar zoeken ook naar innovaties die ons helpen onze visie op de toekomst ‘Brandweer over morgen’ te realiseren. Voorbeelden hiervan zijn de verschillende inzettactieken die voortkomen uit het kwadrantenmodel. Maar denk ook aan innovaties op het gebied van brandveilig leven en arbeidsveiligheid. Voor deze strategische innovaties is het van belang om een duidelijk beeld van de toekomst te hebben waar we als brandweer naar toe willen, zodat we duidelijke innovatievragen kunnen formuleren. 

Samenwerking

Aan innovaties gaat vaak veel onderzoek vooraf. Onderzoek dat nodig is om de juiste innovatievraag te kunnen stellen. Daarom werken we samen met vele partners waaronder de Brandweeracademie en het FDC-IFV. We hebben een groot netwerk van deskundigen zowel binnen de brandweer als daarbuiten en interregionaal en internationaal.

Contact

De Regiegroep Innovatie Moed zorgt dat kennis die voortvloeit uit innovatieve projecten in het land wordt gedeeld.

Meer weten? Stuur dan een e-mail naar Gerard van Klaveren, Voorzitter Regiegroep Innovatie Moed.

Innovatie 2009/2010

In dit boekje zijn de meeste inzendingen voor de Jan van der Heydenprijs van 2009 en 2010 beschreven.

Innovatie 2012

Bekijk hier de inzendingen van 2012 voor de Jan van der Heydenprijs.

Innovatie 2013

In dit innovatieboekje delen we kennis met elkaar, kunnen we van elkaar leren en zijn de inzendingen van 2013 beschreven.

Innovatie 2014

In dit boekje zijn de inzendingen voor de Jan van der Heydenprijs van 2014 beschreven.
Wij gebruiken cookies