Literatuur

Wil je meer weten over gedragsverandering? Lees dan eens deze boeken:

 • Draaiboek gedragsverandering - door Sander Hermsen en Reint Jan Renes
  Er wordt van alles uit de kast gehaald om het gedrag van mensen te veranderen: humor, celebrities, nudging en veel (te veel) informatie. Gedragsverandering is een actueel onderwerp: jongeren moeten minder drinken, autorijders voorzichtiger rijden, medewerkers stressvrijer werken. Bij de overheid, maar ook in het bedrijfsleven worden (reclame)campagnes, acties, (digitale) producten en online toepassingen ontworpen. Met wisselend succes. Wetenschappers Sander Hermsen en Reint Jan Renes laten in een levendige mix van concrete voorbeelden en de nieuwste inzichten zien hoe gedragsbeïnvloeding echt werkt.

 • Gedrag en Veiligheid - door Frank Guldenmond Frank Leone
  Het mag gezegd worden: gedrag is 'in' in de veiligheidskunde. Ondanks het feit dat bedrijven hun veiligheidszaken op papier prima op orde kunnen hebben, worstelen zij vaak met de praktijk, die altijd een stuk weerbarstiger is. Dat komt volgens hen door het gedrag van de medewerkers die het werk net even anders doen dan op papier staat. Of totaal anders doen. Waarom doen mensen dat? En, hoe komt hun gedrag eigenlijk tot stand? Hoe kun je gedrag beïnvloeden? Kun je gedrag wel beïnvloeden? Antwoorden op al deze vragen kunt u in dit boek lezen.

 • Nudge - door Richard H. Thaler en Cass R. Sunstein

 • De meeste mensen deugen - door Rutger Bregman
  De mens is een beest, zeiden de koningen. Een zondaar, zeiden de priesters. Een egoïst, zeiden de boekhouders. Al eeuwen is de westerse cultuur doordrongen van het geloof in de verdorvenheid van de mens.

 • Maar wat als we het al die tijd mis hadden?

 • De zes geheimen van het overtuigen - door Robert B. Cialdini
  Mechanismen en technieken Welke mechanismen zorgen ervoor dat jij ja zegt tegen een aanbieding waar je eigenlijk niet op zat te wachten? Welke technieken gebruiken verkopers en anderen die iets van jou gedaan willen krijgen? En hoe kun jij deze technieken zelf ook toepassen?

 • Switch - door Chip en Dan Heath
  We weten allemaal dat het moeilijk is om te veranderen. Het kost veel tijd en vaak geven we op bij de eerste tegenslag. Maar waarom zien we wel de beren op de weg en niet de bestemming? Deze vraag beantwoorden Chip en Dan Heath in dit fascinerende boek. We hoeven slechts te begrijpen hoe onze hersenen werken om snelle veranderingen in ons gedrag te realiseren. Op basis van wetenschappelijke studies en opmerkelijke casestudy’s laten ze zien dat ogenschijnlijk simpele methodes leiden tot fantastische resultaten.
 • The Power of Habit - door Charles Duhigg
  Waarom ontwikkelen we gewoontes? En hoe kunnen we ze veranderen? We kunnen altijd veranderen. In The Power of Habit onderzoekt Charles Duhigg waarom sommige mensen en organisaties het lastig vinden om te veranderen, ondanks jarenlang proberen, terwijl anderen zichzelf binnen een nacht lijken te hernieuwen. Het resultaat van zijn onderzoek is een overtuigend verhaal en een krachtige ontdekking: de sleutel naar regelmatig sporten, afvallen, uitzonderlijke kinderen opvoeden, productiever worden of zelfs revolutionaire bedrijven opbouwen, is begrijpen hoe gewoontes werken. Door deze nieuwe wetenschap in te zetten, kunnen we onze organisaties, onze gemeenschappen en onze levens transformeren.

Delen